”Merkitystä on sillä, millaisen kokemuksen työelämästä kerää” – Kemianteollisuus mukana maailman suurimmassa etä-TET-tapahtumassa
Millaisia töitä kemianteollisuudessa tehdään? Miten kemian ja energia-alan töissä voi vaikuttaa ympäristöön ja ilmastonmuutoksen torjuntaan? Kemianteollisuus ry osallistui kolmatta kertaa järjestettävään Nuorten ja yrittäjyys ja talous – NYT:n etä-TET-tapahtumaan ja esitteli toimialaa tuhansille nuorille päivän mittaisessa livestreamissa.
Kemianteollisuuden ja Energiateollisuuden yhteisessä etä-TET-päivässä 8.11.2023 keskeisiksi teemoiksi nousivat toimialojen monipuoliset työmahdollisuudet, toimialojen vastuullisuus ja käytännön vinkit esimerkiksi työhaastatteluihin. Osaamis- ja vetovoima-asiantuntijat Hanna Hyyryläinen Kemianteollisuudesta ja Henna Hirvonen Energiateollisuudesta juonsivat päivän lähetyksen ja avasivat, millaisia töitä toimialoilla tehdään ja millaisista taustoista alalle on mahdollista ponnistaa.
Tulevaisuuden uravalintojaan pohtivat oppilaat pääsivät myös virtuaalisesti ”työkylään” alojen yrityksiin ja näkivät mm. miten Lumenella kehitetään uusia tuotteita, millaista on Orthexin kansainvälinen toimistoarki ja miten Helenillä rekrytoidaan uusia kykyjä.
– Monille voi olla tuntematon juttu, että valtaosa tuotteistamme valmistetaan Espoossa. Useimmat näkevät vain tuotteet kauppojen hyllyillä, joten tämä oli hieno mahdollisuus esitellä tuotteiden koko elinkaari nuorille, päivää kommentoi Lumenen HR-asiantuntija Susanna Bernitz.
Vinkkejä opiskeluun ja työelämään antoivat myös toimitusjohtajat, Kemianteollisuuden Mika Aalto sekä Energiateollisuuden Jukka Leskelä. Kummatkin ovat opiskelleet kemiaa, mutta kumpikin totesi, että hyvin erilaisilla taustoilla voi päätyä toimitusjohtajaksi.
– Ei ole yhtä ”toimitusjohtajakoulua”, vaan enemmän merkitystä on sillä, millaisen kokemuksen työelämästä kerää, totesi Mika Aalto. – Pitää olla kiinnostunut isojen kokonaisuuksien ja koko orkesterin johtamisesta.
– Se on ikään kuin valmentajan hommaa, jatkoi Jukka Leskelä. – Kysymys on siitä, miten saa oman joukkueen saavuttamaan ne tavoitteet, mitä on asetettu. Tärkeimmät ominaisuudet on halu oppia uutta ja kyky kyseenalaistaa se, miten aiemmin asiat on tehty. Se on ehkä rasittavaakin toimitusjohtajissa, että kun homma jo toimii, niin he jo miettivät, miten asioita voisi tehdä toisella tavalla!
Kummankin toimitusjohtajan työssä kipinää pitää yllä mahdollisuudet vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja ympäristökuormituksen minimointiin.
– Tässä työssä innostaa kehittää ratkaisuja siihen, miten me voimme jättää maailman paremmassa kunnossa nuorille ja miten pystymme edistämään ihmisten terveyttä, kiteytti Mika Aalto.
Suoraa lähetystä seurasivat tuhannet nuoret ympäri Suomen ja he pääsivät myös itse osallistumaan lähetykseen interaktiivisten kyselyiden kautta ja kysymällä chatissa kysymyksiä. Vastauksissa näkyi nuorten kiinnostus kielten opiskeluun, läsnätyöhön ja tiimityöskentelyyn. ”Kemian ala on mielestäni todella mielenkiintoista”, kirjoitti yksi linjoilla ollut ja toinen kommentoi päivän sisältöä: ”Kaikki on ollut mielenkiintoista. Olen oppinut mm. että kielitaitoa ja vastuullisuutta tarvitaan näillä aloilla.”
Kysymyksiä puolestaan tuli mm. työ- ja harjoittelupaikoista ja niiden hakemisesta sekä palkoista.
Kemianteollisuus ry osallistui etä-TET:iin tänä vuonna kolmatta kertaa.