Luvitus on uudistettava perustavanlaatuisesti ja pian – ”Nyt näemme karun esimerkin järjestelmämme ongelmista”
Teollisuus elää valtavassa globaalissa murroksessa, kun teollisuusvaltiot kilpailevat kovenevin keinoin puhtaan siirtymän uusista investoinneista. Tässä kisassa Suomelle uhkaa jäädä luu käteen, jos luvitusta ei saada pian kuntoon.
Kemianteollisuus on vuosien ajan vaatinut, että luvituksesta on saatava sujuvampaa ja ennakoitavampaa – ja että käsittelyaikoihin pistetään vauhtia. Jos miljoonainvestointien pullonkauloja saadaan avattua, luvitukseen käytetyt viranomaisten lisäresurssit maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti.
Isot teollisuusmahdit ovat ymmärtäneet hyvin, kuinka tärkeää on saada puhtaan siirtymän uuden sukupolven investoinnit omalle maaperälle. Sen lisäksi, että investoinnit tuovat valtavasti työpaikkoja, verotuloja ja muuta kiistattomasti mitattavaa hyvinvointia, ne vähentävät myös ulkopuolisia riippuvuuksia, kun tuotantoa löytyy omasta maasta. Tämä on myös huoltovarmuuden kannalta tärkeää.
On hyvin huolestuttavaa seurata maailman suurimman kemianyhtiön BASF:n vuosia jatkuneita ongelmia suomalaisen luvitusjärjestelmän käsissä. Jatkuvat valitukset lupaviranomaisen jo myöntämistä ympäristöluvista sekä eri oikeusasteiden päätöksistä ovat johtaneet siihen, että Harjavallassa seisoo tällä hetkellä valmis akkumateriaalitehdas, joka on odottanut käynnistyslupaa lähes kaksi vuotta.
Torstaina BASF tiedotti, että tytäryhtiö BASF Battery Materials Finland Oy aloittaa muutosneuvottelut Harjavallan akkumateriaalitehtaalla. Syynä muutosneuvotteluille on pitkittynyt luvitusprosessi ja epävarmuus pysyvän luvan saamisen aikataulusta. Asiasta uutisoi muun muassa Kauppalehti.
Nyt näemme karun esimerkin luvitusjärjestelmämme ongelmista.
Ottamatta tarkemmin kantaa BASF:in tapaukseen voi vain todeta, että tällaiset uutiset noteerataan laajasti ja ne vaikeuttavat merkittävästi uusien investointien saamista ja yleistä investointihalukkuutta Suomeen. Kuka enää uskaltaa investoida Suomeen, jos valitusprosesseihin ei saada aivan huomattavaa nopeuttamista ja ennakoitavuutta. Myönnettyjen lupien valitukset eivät yksinkertaisesti voi jäädä esimerkiksi puoleksi vuodeksi oikeuden rattaisiin. Prosessia pitää nopeuttaa menettelyitä uudistamalla ja tarvittaessa käsittelyresursseja lisäämällä.
Valitusprosessit jo itsessään tulisi uudistaa reilulla kädellä. Nykyjärjestelmä mahdollistaa valitustehtailun, joka voi pysäyttää miljoonien eurojen investoinnit vuosiksi ja pahimmillaan ajaa investointeja pois Suomesta. Suomi ei saa näivettyä valitusten niskalenkissä.
Tämä on kisa, josta emme voi jäädä pois. Kaikki kilpailijamaamme ovat täysillä mukana. Suomi tarvitsee kaikki uudet investoinnit, jotta ponnistamme itsemme kansakuntana ylös kansantalouden syvästä kuopasta. Meillä ei ole varaa jättäytyä pois puhtaan siirtymän junasta, joka pyyhältää kovaa vauhtia suuntaan, jossa kajastaa hiilineutraalius ja moderni hyvinvointivaltio. Annammeko muiden korjata potin vai haluammeko uudet innovaatiot, investoinnit, työpaikat ja hyvinvoinnin Suomeen? Tämä on Suomen tulevaisuuden kannalta kohtalonkysymys.
Luvitus on saatava kuntoon ja nopeasti.
Kirjoittaja on Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja.