Hyppää sisältöön

Science Forum: Vetytalous tulee nopeammin kuin uskommekaan

Kemianteollisuuden vuosittainen Science Forum on muodostunut merkittäväksi kohtauspaikaksi, jossa asiantuntijat yrityksistä ja akateemisesta maailmasta kokoontuvat vaihtamaan ajatuksia ja keskustelemaan kemianteollisuuden tulevaisuuden ratkaisuista. Tämän vuoden Science Forumin keskiössä oli vetytalous, jolla on olennainen merkitys vihreän siirtymän toteutumisessa.

Vetytalouden vahvistaminen on ajankohtainen aihe, koska sillä on olennainen rooli ilmastokriisin ratkaisemisessa ja hiilineutraaliuden saavuttamisessa. Vedyn avulla voidaan uudistaa teollisuuden prosesseja, luoda uusia energiaratkaisuja sekä vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Kuten Science Forumissa todettiin, vety on keskiössä, kun puhutaan kemianteollisuuden muuntumisesta osaksi kestävämpää ja ympäristöystävällisempää taloutta. Vetytalouden yritysten yhteenliittymä Vetyklusteri on myös julkaissut vetytalousstrategian, joka viitoittaa polkua vetytalouden kiihdyttämiseksi Suomessa. Strategian perusteella vetytalous laajasti toteutuessaan mahdollistaisi Suomeen jopa 240 000 työpaikkaa ja 69 miljardin euron arvonlisän.

Vetyteollisuuden investointien realisoituminen ei ole itsestäänselvää. Tähän tarvitaan kannustimia, koska uudet ratkaisut kilpailevat optimoitujen ja kustannustehokkaiden fossiilisten ratkaisujen kanssa. Jotta aiheesta piirtyisi mahdollisimman monipuolinen kokonaiskuva, Science Forumin puhujat nostivat keskusteluun vetytalouden eri näkökulmia niin yritys- kuin tutkimuspuolelta. Vihreän siirtymän tavoitteet, vedyn varastointi ja kuljetus, Saksan massiivinen vetysiirtymä, vetysiirtymän oikeudenmukaisuus ja kotimaisen vedyntuotannon merkitys huoltovarmuuden takaajana olivat vain muutamia puheenvuorojen tärkeitä nostoja.

Kemianteollisuuden Science Forum on tärkeä alan tiedonvaihdon ja yhteistyömahdollisuuksien alusta ja keskustelufoorumi. Vaihtuvat aiheet pyrkivät aina lähestymään ajankohtaisia aiheita tieteellisestä ja realistisesta näkökulmasta. Ilahduttavasti tämän vuoden tapahtumassa todettiin, vetytalous ei ole enää kaukaista tulevaisuutta, vaan todellinen osa nykyhetken ja tulevaisuuden ratkaisuja kemianteollisuudessa.