Hyppää sisältöön

Biodiversiteetti laajasti esillä syksyn webinaarisarjassamme

Luontokato ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt ovat olleet tapetilla entistä enemmän viime aikoina. On selvää, että nyt on aika ymmärtää luontoriippuvaisuuksia, oppia uutta, kehittää toimintoja ja muuttaa historian kulkua. On aika tarttua toimeen.

Suomalainen kemianteollisuus on osa globaaleja materiaalivirtoja, keskeinen osa pitkiä arvoketjuja ja monien tuotteiden taustavaikuttaja. Olemme tunnistaneet roolimme niin ilmastopäästöjen kuin luontovaikutusten osalta, ja päättäneet systemaattisesti pienentää negatiivisia vaikutuksia ja lisätä positiivisia vaikutuksia. Tätä varten asetimme vuonna 2022 Luontopositiivinen hiilineutraali kemia 2045 -tavoitteen.

Välitavoitteenamme on, että vuonna 2025 70 % yrityksistämme on asettanut luontoon liittyvän tavoitteen strategiassaan. Keväällä 2024 mittasimme tavoitteenasetannan tilaa ensi kerran osana Responsible Care -raportointia. Vuoden 2023 osalta tulos oli 22 %. Se on hyvä alku, mutta tekemistä riittää. Luontotavoitteet asettavat ja arvioivat yritykset itse.

Kemianteollisuuden rooli tavoitteen edistämisessä on erityisesti osaamisen ja tietoisuuden lisääminen. Tähän olemmekin nyt tarttuneet syksyisen webinaarisarjamme muodossa, jonka avulla syvennymme eri aihealueisiin ja esittelemme jäsenyrityksillemme alan osaajia. Koulutusten sarja sai runkonsa kun jäsenyrityksistä koostuvan Biodiversiteetti ad hoc -ryhmä pohti aihealueita, jotka kaipaisivat lisää osaamista. Koulutusten tavoitteena on lisätä juuri pk-firmojen osaamista, valmiutta sisällyttää biodiversiteettinäkökulma omaan toimintaansa ja tehdä toimia siellä missä se on vaikuttavaa.

Lokakuun alussa alkaneen webinaarisarjan ensimmäisessä osassa paneuduimme yleisesti luontokatoon, yritysten riippuvaisuuteen ekosysteemipalveluista, transformaatioon ja erityisesti regulaatioon, joka biodiversiteettikysymyksiin liittyy. Toisessa koulutuksessa tarkastelimme saittikohtaisia vaikutuksia, opimme keinoja toimipaikkakohtaisien vaikutuksien arvioimiseen sekä syvennyimme ekologiseen kompensaatioon.

Seuraavassa, kolmannessa webinaarissa syvennymme arvoketjukysymyksiin pohtien arvoketjujen biodiversiteettivaikutuksia, arvoketjujen biodiversiteettiriskejä ja -mahdollisuuksia, ja miten riskejä voisi muuttaa mahdollisuuksiksi esimerkiksi sidosryhmiä sitouttamalla tai hankintapolitiikoilla.

Neljännessä webinaarissa tutustumme CSRD raportoinnin ESRS E4 -standardin raportointivelvoitteisiin, siihen, miksi kaksoisolennaisuusanalyysissä on hyvä ottaa biodiversiteetti erityistarkasteluun ja yhdistämme EU-raportoinnin kansainvälisiin TNFD ja SBTN-viitekehyksiin.

Asiantuntijoille suunnattujen koulutuswebinaarien lisäksi järjestämme yhteistyössä WWF:n kanssa yritysjohdolle katsauksen luontokysymyksien pohdintaan ilmastotoimien rinnalla. Päivitettyämme juuri ilmastotiekarttamme, ymmärryksemme alan transformaatiotarpeesta on jälleen päivittynyt ja samalla tarve luontonäkökulmien huomioimisesta esimerkiksi tulevaisuuden kannattavuuslaskelmissa tarkentunut.

Webinaarisarja päättyy Round Table -livetapahtumaan Helsingissä, jossa yritysten edustajat pääsevät kertaamaan oppimaansa ja jakamaan ajatuksia muiden yritysedustajien kanssa. Samalla pääsemme myös tapamaan webinaarikokonaisuuden upeat asiantuntijat, jotka ovat opastaneet meitä pitkin syksyä.

Odotan innolla joulukuista kohtaamistamme, keskusteluja ja oppeja siitä mitä syksyn aikana saadaan aikaan! Tule mukaan!

Webinaarisarja pitää sisällään seuraavat webinaarit:

MilloinAiheMikä taho?
3.10.Johdanto ja regulaatiokatsausLuontoa
10.10.Saittikohtainen tarkastelu, ekologinen kompensaatioRamboll
24.10.ArvoketjutAfry
7.11.TNFD ja ESRS E4 tarkempi tarkasteluKari & Pantsar
TBCPuheenvuoro johdolle – miksi ekosysteemipalvelut kannattaa ottaa huomioon kannattavuuslaskelmissa ja transformaatiosuunnitelmissa?WWF Suomi
4.12.  LIVE TILAISUUSRound Table-keskustelu ja minimessut palveluntarjoajista