Hyppää sisältöön

”Me pystymme tähän, kun toimintaympäristö on kunnossa” – Toimialojen ilmastotiekarttoja esiteltiin Brysselissä

Elinkeinoelämän keskusliiton järjestämässä suomalaisten toimialojen vähähiilisyys- ja biodiversiteettitiekarttoja esittelevässä tilaisuudessa Brysselissä tuotiin esille niin toimialaliittojen kuin yritysten tuoretta näkökulmaa eri teollisuudenalojen ilmastotyöhön. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi hallituksen toimeksiannosta päivitettyjen 14 eri toimialan tiekarttatyön yhteenvedon viime viikolla.

Tilaisuuden keynote-puhuja, Euroopan komission ympäristöasioiden pääosaston johtaja Humberto Delgado Rosa kiitti puheenvuorossaan sitä, että Suomi on innovatiivinen edelläkävijä ilmasto- ja biodiversiteettitiekartoissa. Työ tulee tarpeeseen, sillä haasteita riittää: ilmastonmuutoksen vaikutukset, kuten tulvat Espanjassa, ovat jo täällä. Kaikkien toimialojen on huomioitava toimintansa vaikutukset biosfääriin ja Delgadon Rosan mukaan on aika siirtyä luontopositiiviseen talouteen, sillä ”biosfäärimme on tulessa”.

”Ihmisen jalanjälki on kaikkialla”, Delgado Rosa totesi. ”Ilmastonmuutos on noussut relevanttien asioiden tikkailla ja nyt neljä tärkeintä liike-elämän tunnistamaa riskiä ovat kaikki ympäristöön liittyviä.”

Kemianteollisuus on ollut tiekarttatyön pioneeri, jonka vuonna 2018 aloittama tiekarttatyö on laajentunut kattamaan 14 toimialaa. 

”Olemme tehneet vastuullisuustyötä kemianteollisuudessa Responsible Care -ohjelman kautta jo vuodesta 1992, joten meillä oli jo historia ja käytännöt työlle”, kertoi vastuullisuusjohtajamme Sami Nikander. ”Edelläkävijyys on sekä haaste että etu: et tiedä vielä, miten jokin asia tehdään, mutta samalla voit päättää, miten sitä ryhdytään tekemään.”

Toimialojen tiekarttatyö on ollut mahdollista vain yritysten aktiivisella panoksella ja sitoutumisella. Brysselin tilaisuudessa yritysedustajina toimivat teknologiateollisuuden osalta Outokummun vastuullisuusjohtaja Heidi Peltonen ja elintarviketeollisuuden puolelta Valion ilmastotiimin johtaja Juha Nousiainen, jotka kertoivat teollisuuden sitoutumisesta ilmastotyöhön. Lisäksi Energiateollisuudesta oli puhujana asiantuntija Marja Rankila.

Tilaisuuden paneelikeskustelussa tuotiin esiin, että yritykset ovat olleet itse aloitteellisia toimialojen tiekarttatyön alulle panemisessa. Panelistien yhteinen viesti oli, että ilmastotyö on sekä kilpailuetu, että tulevaisuudessa menestyvän toiminnan edellytys. Haasteina ovat kuitenkin puhtaan siirtymän rahoitus, sekä investointiympäristön epävarmuus. Siirtymän tarvitsemia investointeja varjostaa niin sääntelyn epävarmuus kuin se, ettei aina voida ennalta sanoa, mikä teknologia tulee toimimaan tai vaikuttamaan tavoitteisiin.

”Vihreää siirtymää ajaa sääntely. Tarvitsemme viiden, kymmenen, viidentoista vuoden aikajänteelle selkeää ja varmaa sääntelyä”, totesi Valion Nousiainen.

”Kaikki toimialakohtainen sääntely samaan koriin”, vaati myös Nikander. ”Kestää 5-10 vuotta vain saada uusia raaka-aineita käyttöön sääntelyn vaatiman testauksen takia.”

Poimintoja paneelikeskustelun huomioista:

  • Eri toimialojen ilmastotyö auttaa muita sektoreita edelleen heidän ilmastotyössään
  • Tarvitaan lisää dataa, jotta voidaan ymmärtää toiminnan ympäristö- ja biodiversiteettivaikutuksia paremmin
  • Tarvitaan lisää osaajia yrityksiin arvioimaan ja analysoimaan dataa
  • Tarvitaan yhteistä terminologiaa ja metodologiaa, jotta työtä voidaan tehdä oikealla tavalla ja viedä oikeaan suuntaan
  • Ilman ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi yritykset eivät voi menestyä

Vaikka haasteita on, usko ratkaisujen löytymiseen on vahva.

”Me pystymme tähän, kun toimintaympäristö on kunnossa”, Nikander summasi.