Koulutuskenttä ja yritykset ratkovat kemianteollisuuden osaajapulaa yhdessä
ChemSkills tuo teollisuuden ja oppilaitokset yhteen. Kemianteollisuus ry:llä on merkittävä rooli projektissa.
Mistä löytää osaavaa työvoimaa kemianteollisuuteen ja kuinka varmistaa, että alan koulutus osaa vastata yritysten tulevaisuuden tarpeisiin ja haasteisiin? Tämän ongelman kanssa tuskaillaan niin Suomessa kuin muualla Euroopassakin.
Osaajapula ja osaamisen tason heikkeneminen ovat olleet äänen todettuja tosiasioita jo pidemmän aikaa. Pula tekijöistä on sekä määrällistä että laadullista. Osaajapulasta onkin tullut yrityksille yksi suurimmista kasvun esteistä. Eikä vaatimustaso ole laskemassa. Tarvitaan yhä osaavampia työntekijöitä, jotta Eurooppa pärjää kansainvälisessä kilpailussa ja yritykset saavuttavat kunnianhimoiset hiilineutraaliustavoitteensa. Ongelma on tiedostettu myös politiikassa, ja osaajien saatavuus on välähdellyt yhä tiheämpään poliitikkojen puheissa.
Tahtotilaa muuttaa asioita löytyy, mutta konkreettisten tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan kokonaiskäsitys osaajapulan laajuudesta ja tarvittavista toimenpiteistä, jotta ongelma saadaan korjattua. Yksi taho yksinään ei tähän pysty, ja siksi viime vuonna käynnistettiin lähes koko Euroopan laajuinen ChemSkills-projekti.
Neljä vuotta kestävässä projektissa on mukana 13 maata ja monipuolisesti liittoja, koulutuskenttää ja yrityksiä. Kemianteollisuus ry:llä on tärkeä rooli sekä hankkeen vetäjänä että sisällöntuottajana useampaan työpakettiin, jotka keskittyvät tiettyjen kemianteollisuuden sisäisten toimialojen tilanteen kartoittamiseen ja ratkaisujen etsimiseen. Suomesta mukana on myös Kumiteollisuus ry.
Kunnianhimoisena tavoitteena on tuoda teollisuus ja oppilaitokset yhteen kemianteollisuuden osaajapulan ratkaisemiseksi. Projektin tarkoitus on hankkia kattava kokonaiskuva siitä, millaisia osaamistarpeita kemianteollisuuden alalla on ja tämän jälkeen miettiä konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla alan koulutusta ja osaamisen kehittämistä voitaisiin parantaa vastaamaan paremmin yritysten tarpeita. Suora kytkös yrityskenttään varmistaa, että osaajat löytävät koulutustaan vastaavaa työtä ja teollisuuteen löytyy relevanttia osaamista.
ChemSkills käynnistyi vuonna 2023, ja nyt on alettu saada ensimmäisiä tuloksia ja tunnistaa kehityskohteita. Projektin alussa todettiin, että LUMA-taitojen lisäksi esimerkiksi digitaidot ja vihreän siirtymän osaaminen korostuvat. Eri alat, kuten lannoiteteollisuus tai kumiteollisuus, ovat eri menetelmiä hyödyntämällä selvittäneet ja identifioineet kemian alojen osaajien kehitystarpeita.
Kemianteollisuus työllistää Euroopassa suoraan 1,2 miljoonaa henkilöä, ja välilliset vaikutukset työllisyyteen ovat huomattavat. Tämän lisäksi kemia on taloudellisesta näkökulmasta yksi Euroopan merkittävimmistä teollisuudenaloista.
ChemSkills- projektissa ei haeta pikavoittoja, vaan tavoitteena on pystyä ennakoimaan teollisuudelle tärkeitä osaamistarpeita ja rakentaa aidosti tulevaisuuden haasteisiin vastaavia ratkaisuja. Vain näin pärjätään kansainvälisessä kilpailussa.