Hyppää sisältöön

Tavoitteena pelkkiä voittajia – yritysten johto ja pääluottamusmiehet kokoontuivat Murikkaan 

Paikallinen sopiminen mahdollistaa ketterämmät ja joustavammat ratkaisut, joista sekä työnantaja että työntekijät parhaassa tapauksessa hyötyvät suuresti. Uudistuksia, joita paikallisella sopimisella voidaan työpaikoilla neuvotella, ei tarvitse hakata kiveen – ne tarjoavat tilaisuuden kokeilla ja kehittää erilaisia ratkaisuja.

– Oikein tehtynä paikallisessa sopimisessa sopijapuolten joukossa seisoo pelkkiä voittajia, tiivistivät Teollisuusliiton Kemian sektorin sopimuspäällikkö Pasi Havio ja Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä avauspuheenvuoronsa Paikallisen sopimisen monimuotokurssilla tiistaina 5. marraskuuta.

Kurssin lähipäivät kokosivat viime viikolla Tampereen Terälahteen Murikka-opistolle kemianteollisuuden pääluottamusmiehiä ja yritysten johtoa eri puolilta Suomea. Osallistujat pääsivät keskustelemaan omista kokemuksistaan ja kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroja paikallisesta sopimisesta.

Yritysesimerkkejä onnistuneesta paikallisesta sopimisesta esittelivät Nobia Finlandin tuotantopäällikkö Arto Silvast ja pääluottamusmies Joni Laakso sekä HR Business partner Satu von Bagh ja pääluottamusmies Paula Järvinen Kiillolta. Sopimista ja onnistunutta yhteiseen tavoitteeseen pyrkimistä lähestyivät eri näkökulmista valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja entinen huippu-urheilija Petri Keskitalo, joka työskentelee nykyään Suomen Olympiakomiteassa Liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan johtajana.

Kaikissa puheenvuoroissa korostui viestinnän tärkeys, oli kyse sitten tavoitteiden kommunikoinnista, vuoropuhelusta eri osapuolten välillä tai tavoitteiden ja sopimusten viestimisestä työntekijöille prosessin eri vaiheissa. Valitettavan usein samaan pöytään päädytään vain, kun jotain negatiivista tapahtuu tai kriisi on jo päällä. Toisen näkökulmien ymmärtäminen ja asemaan asettuminen on huomattavasti helpompaa, kun toisen osapuolen tuntee ja tekemisissä ollaan säännöllisesti.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara antoi käytännön vinkkejä parempaan keskustelu- ja neuvottelukulttuuriin. Olennaista on kirkastaa tavoite ja miettiä prioriteetit, koota toimiva tiimi ja olla liikkeellä rakentavalla asenteella.

”Neuvottelu ei ole oikeudenkäyntiä”, olikin valittu yhdeksi vinkiksi ja nostoksi osana esitystä. Sajavaara korosti, että tärkeää on rakentaa yhteistä pohjaa, vaikka se välillä tuntuisikin kivuliaalta. Tavallisesti kumpikaan neuvotteluosapuoli ei saa täysin omia toiveitaan läpi. Näissä vaikeissa tilanteissa auttaa, kun kykenee asettumaan toisen asemaan ja etsimään välillä pieniäkin yhteisiä tavoitteita.

Paikallisesta sopimisesta yritysesimerkin kurssilla tarjosi keittiökalustevalmistaja Nobia Finland. Yrityksen palkkausjärjestelmää uudistettiin paikallisesti sopien ja ulkopuolisen asiantuntijan avulla. Työntekijäpuolen ja työnantajan edustajat kokoontuivat yhteen keskustelemaan palkitsemiskriteereistä ja miettimään parhaiten kuvaavia mittareita, jotka tukevat yrityksen strategiaa ja yksilön osaamista ja suoritusta. Yksi molempia osapuolia mietityttänyt asia oli, mikä olisi oikea aika tehdä palkkausjärjestelmän uudistus. Lopputulemana yritys päätyi siihen, että täydellistä hetkeä tuskin tulee koskaan, ja uudistus kannattaa silti laittaa käyntiin. Varsinkin, kun usein projektit kestävät melko kauan. Nobia Finlandin palkkausjärjestelmän uudistuksessa ollaan nyt testivaiheessa.

Kiillon edustajat aloittivat oman osuutensa kertomalla, miten he olivat onnistuneet kehittämään työnantajan ja luottamusmiehen välistä yhteistyötä. Merkittävässä roolissa olivat aiempi paikallisen sopimisen kurssi ja aiheeseen liittyvä risteily ja siellä nimenomaan työpajat, jotka haastoivat pohtimaan ja kehittämään omaa neuvottelukulttuuria.

Paikallista sopimista on Kiillolla hyödynnetty esimerkiksi työajoista ja -vuoroista sopiessa, esihenkilötyön kehittämisessä ja palkitsemisjärjestelmässä. Toimenpiteillä on muun muassa saatu sairaspoissaoloprosentteja selvästi alaspäin.

Keskitalo puolestaan nosti puheenvuorossaan esiin paitsi tiimityön merkitystä myös suomalaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia ja niiden roolia työelämässä.

– Hyvinvoiva tiimi on myös kestävä tiimi, hän painotti.

Päivän aikana osallistujat kokoontuivat myös pienemmissä ryhmissä pohtimaan, millaista paikallista sopimista heidän yrityksissään toteutetaan ja miten työnantajien ja luottamusmiesten yhteistyötä voisi vielä kehittää. Keskusteluissa nousivat esiin muun muassa se, että positiivisista asioista pitäisi puhua enemmän, säännölliset tapaamiset helpottavat yhteistyötä ja asioita sujuvoittaa, kun molemmat osapuolet tuntevat sopimukset hyvin.

Suurin osa osallistujista nosti yritysten esimerkit ja kokemukset tilaisuuden tärkeimmäksi anniksi. Moni kommentoi vievänsä hyviä kokemuksia ja käytäntöjä eteenpäin myös omassa organisaatiossaan.

Kurssin seuraavassa vaiheessa tähän onkin hyvä tilaisuus, sillä tehtäväksi annettiin miettiä paikallisen sopimisen esimerkkejä omassa yrityksessä ja laatia aiheesta sopimus, joko oikea tai kuvitteellinen. Aiemmilla kerroilla harjoitusten kautta on löytynyt useita toteutukseen päätyneitä ehdotuksia.