Hyppää sisältöön

Nuoret uskovat koulutukseen, mutta tulevaisuususko romahtanut – miten voimme vahvistaa luottamusta? 

Keskiviikkona 19.3. julkaistiin Nuorisobarometri 2024, ja julkaisussa on työelämän näkökulmasta paljon mielenkiintoisia huomioita. Merkittävin on se, että nuorten tulevaisuususko on laskenut todella merkittävästi. Romahdusta selittävät monet asiat kuten pandemia, Ukrainan sota sekä lisääntyneet mielenterveyden ongelmat. On kuitenkin syytä kysyä, miten nuorten tulevaisuususko saadaan jälleen nousuun.  

Nuorisobarometri on tutkinut nuorten asenteita ja ajattelua jo 30 vuoden ajan, ja vuoden 2024 barometrissa tutkittiin nuorten asenteiden muutoksia 1990-luvulta nykypäivään. Kriisien ja talousvaikeuksien keskellä nuorten usko omaan tulevaisuuteensa on muuttunut rajusti. Nuorisobarometrin mittaushistorian aikana usko tulevaisuuteen on yleensä ollut vahvaa, ja noin 80 % nuorista on suhtautunut tulevaisuuteensa optimismisesti tai erittäin optimistisesti. Viime vuonna vastaava luku on kuitenkin enää 61 %. Voidaan perustellusti puhua romahduksesta. 

Tulevaisuuden työelämä tarvitsee osaajia, ja osaamistason lisäksi on tärkeää nostaa keskusteluun nuorten työhyvinvointi ja taklata esimerkiksi mielenterveyshaasteita, jotka tulevat tulevaisuuden työelämässä näkymään entistä vahvemmin. Tämä herättää huolta myös Kemianteollisuuden jäsenyrityksissä. Yhdessä Nuorisoalan kanssa olemmekin käynnistämässä hanketta, jossa pureudumme siihen, miten yritykset kantavat sosiaalista vastuuta nuoria ajatellen ja mitä uusia ratkaisuja voisimme heidän tukemiseensa vielä löytää.   

Vuoden 2024 Nuorisobarometrin yksi positiivisimmista huomioista oli se, että nuorten usko koulutukseen on pysynyt vahvana: vastaajista 70 % oli vähintään jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa, jonka mukaan hyvä koulutus takaa pysyvän työn (vuonna 2006 luku oli 60 %). Barometrissa myös todetaan, että nuorten usko koulutuksen pysyvän työn saamista edesauttavaan voimaan on vahvistunut, mutta he ovat samalla entistä tietoisempia työelämän epävarmuuksista. On hienoa, että koulutususko pysyy Suomessa korkealla tasolla ja tästä haluamme ehdottomasti pitää kiinni. Kaikki koulutus vahvistaa osaamista sekä polkuja työelämään ja myös jatkuva osaamisen kehittäminen nousee tulevaisuudessa varmasti entistä vahvempaan sekä merkityksellisempään rooliin.  

Samaan aikaan on tärkeä miettiä, miten voimme tukea nuorten uskoa työelämässä pärjäämiseen. Merkittävä osa (43 %) nuorista on huolissaan omasta jaksamisestaan työelämässä, joten konkreettisten työterveyttä vahvistavien toimien lisäksi nuorille täytyy pystyä viestimään positiivisemmin työelämästä ja kaikesta hyvästä, mitä sillä on tarjota.  

Valtion nuorisoneuvosto antoi myös barometrin tuloksiin viitaten politiikkasuosituksia, joita on helppo kannattaa. Niistä muutaman mainitakseni sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen on hyvä kiinnittää entistä enemmän huomiota, mahdollisuuksien tasa-arvosta sekä koulutuksen saavutettavuudesta ja jatkuvasta oppimisesta pidettävä kiinni sekä kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten me jokainen puhumme työelämästä. Positiivisella puheella, konkreettisilla teoilla ja oikealla asenteella pääsemme yhdessä pitkälle.

Lue lisää: Nuorisobarometri 2024