Hyppää sisältöön

TET-harjoittelu avaa oven työelämään Teknikumilla Sastamalassa

Sastamalassa pilotoitu TETin eli Työelämään tutustumisen malli on hyvä esimerkki toimivasta ja kaikkia osapuolia hyödyttävästä vetovoimatyöstä.

Kaksi kahdeksasluokkalaista vammalalaisen Sylvään koulun oppilasta pääsi tekemään historiaa, kun Teknikumin Sastamalan tuotantolaitos avasi ovensa TET-harjoitteluille maaliskuussa 2018. Viikon TET-harjoittelujen mahdollistaminen jo yläkoulun oppilaille on osa systemaattista oppilaitosyhteistyö- ja vetovoimaohjelmaa, jota Kumiteollisuus ry:n jäsenyrityksissä on työstetty aktiivisesti muutaman vuoden aikana.

Viikon TET-harjoittelun tavoite on tarjota kahdeksasluokkalaiselle mahdollisimman positiivinen ja realistinen kuva suomalaisesta valmistavasta teollisuudesta ja saada nuoret innostumaan teollisuuden mahdollisuuksista myös tulevaisuudessa. Yläkoulussa saatu positiivinen kokemus toivottavasti kannustaa  teknillis-luonnontieteellisiin aloihin suuntaaviin valintoihin myös yhteishaussa 9. luokalla. Teknikumilla nuori pääsee myös toimimaan tuotannossa, vaikkapa valmistamaan kappaletavaraa yhdessä mentorin kanssa, ja saa siten oikean työelämäkokemuksen.

– Parasta oli, että pääsin itse osallistumaan monipuolisesti erilaisiin töihin, tiivistää TET-harjoittelija Lauri Purola viikon antia.

Henkilöstöjohtaja Arja Sarkasen mukaan Teknikum haluaa tarjota nuorelle mahdollisimman realistisen kokemuksen työelämästä ja valmistavasta teollisuudesta.

– Oikealla opastuksella nuori pääsee kiinni avustaviin työtehtäviin myös valmistuksen puolella. Alan vetovoimahaaste on viime vuosina ollut suuri, joten on tärkeää innostaa nuoria kiinnostumaan teollisuuden monipuolisista tehtävistä. Yritysten on pidettävä huolta tulevaisuuden osaajien saatavuudesta. Aktiivinen yhteistyö lähikoulujen kanssa on ollut tässä tärkeässä osassa, ja toimiva malli onkin luotu yhdessä yläkoulujen rehtoreiden kanssa, kertoo Sarkanen.

Kumiteollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Nikander kannustaa muitakin yrityksiä pohtimaan samantyyppisiä malleja yläkouluikäisille, sillä vetovoimahaaste on yhteinen:

– Suomen kilpailukyky perustuu tulevaisuudessa vahvasti uusiin teknologioihin ja luonnontieteellis-matemaattisen osaamisen hyödyntämiseen teollisuuden ratkaisuissa. On tärkeää, että saamme nuoret kiinnostumaan teollisuudesta. Sastamalassa pilotoitu TET-malli on hieno esimerkki toimivasta vetovoimatyöstä.

TET-malli on tarkoitus ankkuroida pysyväksi osaksi Pirkanmaalla vuonna 2017 käynnistynyttä Kumitaituri -ohjelmaa. 

 

 

Lisätietoja

Anni Siltanen, asiantuntija, Osaaminen ja vetovoima (anni.siltanen@kemianteollisuus.fi)