Minna Etu-Seppälä: Paikallinen sopiminen on joukkuepeli – kivijalkana yhteistyö
Paikallinen sopiminen on joukkuepeli. Joukkuepelissä se, tekeekö joukkue yhteistyötä, ratkaisee lopputuloksen. Mitä paremmin yhteistyö sujuu, sen parempi tulos yleensä on. Lahjakkaidenkin pelaajien panos ja valmentajan hienot taktiset kuviot valuvat hukkaan, jos kyky pelata joukkueena puuttuu.
Mitä yhteistyö joukkueessa edellyttää?
Joukkueella on sama päämäärä. Tiedetään, mitä tavoitellaan ja tiedetään, että jos onnistutaan, se usein ruokkii lisää onnistumisia.
Joukkueessa kaikki ymmärtävät, että päämäärän eteen pitää tehdä yhdessä töitä. Ymmärretään myös se, että päämäärää ei välttämättä saavuteta helposti. Jotta yhteistyö sujuu, se vaatii harjoittelua. Pitää tuntea pelikaverit ja luottaa pelikavereihin myös tiukoissa paikoissa sekä osata hyödyntää joukkueen eri pelaajien vahvuuksia. Joukkueen pitää kestää myös tappiot ja oppia epäonnistumisista. Asenne ratkaisee, miten joukkue kasvaa yhdessä.
Usein oletetaan, että yhteistyö syntyy kuin itsestään, ilman sen suurempia ponnisteluja. Panostetaan muihin, tärkeämmiltä tuntuviin asioihin. Näin se ei vaan toimi joukkueessa, eikä myöskään paikallisessa sopimisessa. Yhteistyö rakennetaan ja rakentaminen vie aikaa. Yhteistyö vaatii myös jatkuvaa vaalimista. Panostus kuitenkin kannattaa.
Lainatakseni ”Aurinkokuningas” Tami Tammisen sanoja: ”Tämä ei ole minun peli, vaan meidän peli”. Tämä pätee niin jääkiekossa kuin paikallisessa sopimisessa menestymiseen. Kun tämä ymmärretään, ollaan yhdessä jo pitkällä.
Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto järjestävät helmikuussa 2021 striimattavan seminaarin paikallisesta sopimisesta. Seminaarin ja sen jälkeisen yrityskiertueen tavoitteena on, että paikallinen sopiminen kemianaloilla lähtee uuteen nousuun. Seminaarissa puhujana on myös ”Aurinkokuningas”, Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen kapteeni Tami Tamminen. Sopimista tullaan edistämään yhdessä kevään aikana myös Ammattiliitto Pron kanssa.