Minna Etu-Seppälä: Paikallinen sopiminen ei ole kemianteollisuudessa kirosana
Kemianteollisuuden yrityksille suunnattu kysely 2020 avasi silmiä. Isoin este paikallisen sopimisen onnistumiselle kyselyn mukaan oli asenteet. Ei siis osaamisen puute tai huonot neuvottelusuhteet, kuten aina oletetaan. Jotain piti tehdä.
Yrityksissä tarve joustoelementeille on suuri, mutta sopimuksia ei synny kuin sopimalla. Laajat sopimisen mahdollisuudet työehtosopimuksissa eivät paljon lämmitä, jos sopimuksiin ei päästä. Tangoon tarvitaan kaksi ja asenteisiin pystytään myös vaikuttamaan. Tähän pohjautui kemianteollisuuden ja sen neuvotteluosapuolten yhteisin voimin startattu paikallinen sopiminen uuteen nousuun – ajatus, jonka eteen on tehty viimeinen vuosi töitä.
Kemianteollisuudessa palattiin perusasioihin ja perustan luomiseen paikallisen sopimisen osalta: yritystason hyvään yhteistyöhön, yhteiseen tilannekuvaan, siihen, että ollaan samassa veneessä, luottamukseen, neuvotteluosapuolten keskinäiseen kunnioittamiseen ja rohkeuteen kokeilla sopimista. Isoin juttu oli, että sopimiseen suhtaudutaan positiivisena mahdollisuutena. Totesimme, että positiiviset esimerkit ruokkivat kokeilemaan sopimista lisää ja kannustavat muitakin kokeilemaan. Yhdessä on myös todettu, että paikallisen sopimisen kulttuurin eteen pitää tehdä jatkuvasti töitä niin liitoissa kuin yrityksissä.
Uskon, että olemme oikealla tiellä. Paikallinen sopiminen ei ole mörkö toimialallamme, liittojen myönteinen suhtautuminen sopimiseen heijastuu selkeästi myös alan työpaikoille. Tunnistamme, että sopimisesta on hyötyä yritysten pärjäämiselle ja myös työntekijöille. Se ei myöskään ole rakettitiedettä. Sopia pystytään, kunhan on ensin hahmotettu, mikä on kulloinenkin sopimisen tarve.
Sopimisen vuoden kruunasi loistavat yritysesimerkit toimihenkilöpuolella, jotka palkittiin syyskuussa Kemianteollisuuden ja Ammattiliitto Pron gaalaillassa. Hienointa oli, että näitä erinomaisia esimerkkejä on alkanut löytymään muidenkin henkilöstöryhmien osalta ja osapuolet uskaltautuvat nyt kertomaan niistä.
Täytyy vain todeta, että Kemianteollisuudessa on nyt erittäin hyvät eväät jatkaa tästä eteenpäin.