Ulla Lassi: Uudenlainen akku ei hyydy paukkupakkasilla
Ulla Lassin tutkimusryhmä kehittää litiumioniakkuihin tehokkaita kemikaaleja, jotka toimivat myös äärioloissa. Se tietää lisäkilometrejä sähköautoon paukkupakkasilla.
Ulla Lassin kotikaupunki Kokkola on yksi Suomen kemianteollisuuden keskittymistä. Vanhempien työpaikan ja kesätöiden kautta tutuksi tullut toimiala veti hänet opiskelemaan kemiaa Oulun yliopistoon.
Vuonna 2003 tekniikan tohtoriksi väitellyt Lassi palasi synnyinkaupunkiinsa, kun hänet valittiin soveltavan kemian professoriksi Kokkolan yliopistokeskukseen. Oulun yliopiston alaisen viran rahoittavat alueen kemianalan yritykset.
Lassi johtaa soveltavaa kemian tutkimusta, jonka yksi keskeisistä kohteista ovat litiumioniakkujen kemikaalit. Niitä myös valmistetaan teollisesti Kokkolassa.
”Kyse on kuumasta tutkimusaiheesta maailmalla. Kannettava elektroniikka tarvitsee entistä tehokkaampia akkuja. Niitä halutaan myös sähköautoihin ja tuulienergian varastointiin.”
Pienen kokonsa vuoksi litiumioniakut sopivat hyvin kännyköiden, läppäreiden ja kameroiden voimanlähteiksi. Akkujen tehokkuudessa ja kestoiässä on kuitenkin vielä paljon toivomisen varaa.
Lassin tutkimukset keskittyvät erityisesti akkujen katodimateriaaleihin. Viime aikoina tutkimustiimi on selvittänyt etenkin akkukemikaalien termistä kestävyyttä ja mahdollisuuksia tehon parantamiseen kylmissä olosuhteissa.
Tavoitteena onkin kehittää materiaaleja, joiden ansiosta kännykän akku ei hyydy jatkossa kylmässä yhtä nopeasti kuin nyt. Myös sähköautot saadaan kulkemaan yhdellä latauksella entistä pidemmälle myös paukkupakkasilla.
Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen