Anette Pakarinen: Fiiliksiä laboratorioanalyytikan fuksivuodesta
Metropolian laboratorioanalyytikan koulutusohjelma Helsingin Käpylässä kestää 3,5 vuotta. Aiemmalla tai opiskeluaikana hankitulla osaamisella voi valmistua aiemminkin.
Opinnot koostuvat teoriaopinnoista, käytännön laboratoriotöistä ja niiden raportoimisesta. Lisäksi on vapaavalintaisia kursseja. Teoriatunneilla ei ole läsnäolopakkoa, mutta käytännössä niihin on hyvä osallistua. Opinnoissa ja muutenkin alalla englanninkieli on vahvasti mukana, mutta sitä ei kannata pelästyä: sanasto on varmasti kaikille uutta.
Opintojeni alkaessa syksyllä muistan vahvan tunteen, jota en edes koulumaailmaan lähtiessä 7-vuotiaana muista kokeneeni. Jännitti ja jännitti aivan kamalasti. Se oli varmasti osittain hyvää jännitystä: edessä oli kaikkea uutta ja hienoa ja tahdoin vain päästä tekemään. Mielessä pyöri myöskin ajatuksia, kuten: Mitä jos en osaa yhtään mitään? Onkohan opiskelu ihan ylitsepääsemättömän rankkaa? Mitä jos en saakaan kavereita? Pystynköhän käymään vielä töissä opintojen ohella?”
Jokainen negatiivinen ajatus karisi pois nopeasti. Opinnot alkoivat peruskursseilla, joissa opiskeltiin kemian, matematiikan ja fysiikan perusteita, sekä tutustuttiin laboratoriotyöskentelyyn. Johdantoprojekti oli eräs isompi kokonaisuus, jossa ryhmäni tutki mehumaidon D-vitamiinipitoisuutta. Syksy oli todella kiireinen, mutta ehdin silti käydä töissäkin ja selviytyä mielestäni lähtötasooni nähden todella hyvin. Välillä tietysti harmitti, kun tuntui että muut osaavat enemmän. Omatkin vahvuudet alkoivat kuitenkin löytyä.
Kevätlukukaudella tutustuttiin laiteanalyytikkaan, mikrobiologiaan ja biotieteisiin. Opintokokonaisuus rakentui pitkälti kahden isomman projektin ympärille. Laiteanalyytikan projektissa oma ryhmäni tutki rasvan e-vitamiinipitoisuutta ja toisessa projektissa kaikki tutkivat erilaisten kaivovesien laatua. Mikrobiologiaa ja biotieteitä suoritetaan vielä loppukevät e-kirjan ja sen valmistajien luomien tehtävien kautta suurimmaksi osaksi.
Sitten voikin alkaa jännittää ensi vuotta. Emme enää olekaan koulun nuorimpia, kun palaamme syksyllä kouluun. Syksyllä on myöskin jo ensimmäinen työharjoittelu ja paikan hakeminen pitäisi seuraavaksi aloittaa.