Anette Pakarinen: Työharjoittelussa start up -yrityksessä
Laboratorioanalyytikan opiskelijan ensimmäinen työharjoittelu sijoittuu yleensä toiselle vuodelle, niin kuin minunkin tapauksessa. Löysin avoimen harjoittelupaikan koulun intrasta. Hain muistaakseni paikkaa heti kun ehdin ilmoituksen nähtyäni.
Työhaastattelusta lähdin positiivisin mielin. ”Tonne mä haluan,” ajattelin välittömästi. Olin konferenssissa Itävallassa, kun sain kuulla saaneeni palkallisen työharjoittelupaikan Spectral Engines -nimisestä tekniikan alan start up -yrityksestä. Nyt olenkin ollut töissä jo lähes kuusi viikkoa.
Varsinainen harjoittelujakso olisi alkanut vasta kolme viikkoa myöhemmin, kuin itse aloitin. Heti ensimmäisellä viikolla huomasin työporukan olevan mahtava ja pääsin tekemään ainakin etanoli- ja glukoosimäärityksiä. Lähinnä keskityin kuitenkin perehtymään NIR-teknologian (near infrared) teoriaan. Edes aloittaessa ei ollut syytä pelätä, etten osaa tai opi jotain, koska perehdytys on ollut loistavaa alusta asti.
Tyypillinen työpäiväni alkaa sensorien(infrapunaspektrometrit) alustamisella ja näytteiden valmistelulla. Mittaan suurimmaksi osaksi ruokanäytteitä, eli prosessiin voi kuulua ruoanlaittoakin. Tämä on ollut suuri haaste, koska ruoanlaittotaitoni ovat lähes olemattomat. Mutta ei siitä haittaa voi olla, että osaan nyt keittää kananmunia ja riisiä esimerkiksi…
Oleellinen osa työtäni on myöskin analyysi, eli spektrien tulkinta: millaisia asioita pystytään näkemään näytteistä yrityksen teknologialla. Pääsen myöskin osallistumaan tuotekehitykseen esimerkiksi havainnoimalla puutteita tai vikoja ohjelmistossa. Tämä auttaa oppimaan ja ymmärtämään mittauksien periaatteita syvemmin.
Ensimmäiseksi työharjoitteluksi paikka, sekä työtehtävät ovat olleet todella sopivia. Oikeastaan harjoittelun aikana on jäänyt jopa harmittamaan, etten ole jo opinnäytetyön tekovaiheessa. Projekti, jossa työskentelen. olisi varmasti erittäin mielenkiintoinen siihen tarkoitukseen. Tekemässäni työssä parasta on ollut oivaltaa: ”JES! MÄ OON OIKEELLA ALALLA!”