Anne Koistinen: Haastava tehtävä? – tässä 5 vinkkiä tehokkaampaan työskentelyyn
Tuntuuko sinustakin joskus siltä, että suurempiin koulutehtäviin on aluksi vaikea tarttua? Minusta tuntuu. Kirjoitan tänä keväänä kandidaatintyötä, joka tulee olemaan laajin kirjoitukseni tähän mennessä. Onneksi olen oppinut muutaman vinkin, joilla voi lähestyä laajoja ja haastavaltakin tuntuvia tehtäviä. Näitä vinkkejä voi hyödyntää myös koulutehtävissä, projekteissa ja miksei pääsykokeisiin valmistautuessakin.
1. Aloita heti, siis mieluiten samana päivänä saatuasi uuden tehtävän. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki pitäisi saada heti valmiiksi. Aluksi riittää, että tehtävän käy läpi ajatuksella ja alkaa ymmärtää, mitä oikeastaan pitää tehdä. Tällä tavoin tehtävä ei jää mieleen pyörimään epämääräisesti. Samalla voit myös jakaa tehtävän pienempiin osiin. Esimerkiksi raportin kirjoittamisessajako voisi olla: tiedon etsiminen, tiedon yhdisteleminen ja tekstin viimeistely.
2. Aseta sopiva tavoite. Sopiva ja konkreettinen tavoite motivoi ja antaa raamit tekemiselle. Oletko erityisen kiinnostunut tehtävän aiheesta ja haluat panostaa siihen? Vai riittäisikö pääpiirteiden ymmärtäminen ilman jokaista yksityiskohtaa? Pohdintojesi kautta voit asettaa tavoitteen esimerkiksi arvosanaan, aikatauluun tai haluamasi asiakokonaisuuden oppimiseen liittyen. Laajemmissa tehtävissä kannattaa asettaa myös välitavoitteita tehtävän eri osioille. Välitavoitteet helpottavat aikatauluttamista ja yleensä motivaatio kasvaa, kun huomaa saavuttavansa välitavoitteita yksi kerrallaan.
3. Tee pikkuhiljaa. Kun tavoite on asetettu, siirrytään tärkeimpään vaiheeseen eli tehtävän tekemiseen. Hienot aikataulusuunnitelmat ja tavoitteet eivät sinällään riitä. Ne pitää toteuttaa. Yleensä helpoimmalla pääsee, kun tehtävää tekee pikkuhiljaa, vaikka palautuspäivä olisi vasta pitkältä tuntuvan ajan kuluttua. Usko pois, usein se on lähempänä kuin voisi kuvitella. Säännöllinen työskentely on erityisen hyödyllistä siirryttäessä korkeakouluopintoihin, joissa aikataulutuksen voi pitkälti päättää itse. Tähän kannattaa opetella jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa opintoja.
4. Keskity olennaiseen. Tehtävän edetessä mieti, mikä on todella tarpeellista ja mikä ei. Aikaa voi kulua suotta hukkaan, jos takertuu pitkäksi aikaa johonkin yksityiskohtaan. Tee ja opettele siis tärkeimmät asiat ensin, vaikka ne eivät tuntuisi niin houkuttelevilta. Tämän jälkeen voi hyvillä mielin siirtyä kivempiin juttuihin tai hioa työstä entistä timanttisemman yksityiskohtien avulla.
5. Muista rentoutua. Rennolla mielellä myös tehtävien teko sujuu joutuisammin. Suuria tehtäväspurtteja kannattaa välttää, sillä vähitellen ajatukset eivät enää kulje samaan tahtiin. Tällöin käytetty aika ei ole kovinkaan tehokasta. Muista siis pitää taukoja ja tee kivoja juttuja. Tapaa kavereitasi, käy liikkumassa, piirrä, soita ukulelea tai mitä ikinä. Aikaisempien vinkkien avulla vapaa-aikaa myös jää enemmän, kun työskentelee pikkuhiljaa ja tehokkaasti.
Oletko kokeillut samantyylisiä vinkkejä aikaisemmin? Mitkä ovat sinun vinkkisi tehokkaampaan työskentelyyn? Kommentoi Snapchatissä käyttäjätilille Nuori_kemia tai Instagramissa nuorikemia-tilin 5 vinkkiä -postaukseen.
P.S. Kiinnostaako sinuakin kemian lisäksi kirjoittaminen tai kuvaaminen? Kirjoita ja/tai kuvaa kemiasta juttukilpailuun! Katso lisää: http://www.kemianteollisuus.fi/fi/kilpailu/