Hyppää sisältöön

Anni Miettunen: LUMA voi olla makeeta

Tämähän on tuttu juttu. LUMA-taidot – luonnontieteet ja matematiikka – kuuluvat jokaisen arkeen. Ne näyttäytyvät vaikkapa leipomisessa mitattaessa aineksia kakkutaikinaan, terveydenhoidon lääkelaskennassa tai sähkösopimusten kilpailutuksessa työssä ilmenevien erilaisten ongelmien ratkaisemisesta puhumattakaan. Tuttua on myös se, että uutta voi oppia, innovoida, hyödyntää ja kehittää, kun LUMA-taitojen lisäksi luku- ja kirjoitustaito on hallussa. Ne muodostavat yhdessä osaltaan elinikäisen ja jatkuvan oppimisen pohjan. 

Silti olemme kaavoihin kangistuneita ja ajattelemme usein, että matematiikka vaan on vaikeaa. Ja se ja tekniikka ovat poikien juttuja. Tytöt keskittyköön kieliin ja hoiva-alaan. Menestyksemme ja hyvinvointimme perustuvat sivistykseen ja vahvaan eri ammattien osaamiseen. Kaikkialla tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa yhä tukevampaa pohjaa toimia loogisesti, ajatella kriittisesti sekä hyödyntää teknologiaa ja tekoälyä, onpa koulutustausta sitten ammatti- tai korkeakoulu tai kumpikin.

Miten LUMA ja sen opiskelu maistuisi kaiken ikäisille sukupuolesta riippumatta nykyistä paremmin? Motivaatio, asenne, halu ja tietotaito oppia ratkaisevat. Jokainen voi olla LUMA-osaaja, jos saa oppia omista lähtökohdistaan ja häntä tuetaan ja innostetaan oppimaan – lapsia leikkimällä sekä nuoria ja aikuisia ratkaisemalla arkeen ja työhön liittyviä ”pähkinöitä”.

Nuorena on vitsa väännettävä. Oppia ikä kaikki. Vanhat sanonnat voivat olla totta varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen. Osaamisen taustalla on onnistuminen ja sen tuoma ilo. Kiinnostusta LUMA-taitoihin voidaan lisätä muun muassa opetusmenetelmillä, opettajien osaamisen vahvistamisella, tiedekasvatuksella ja -kilpailuilla sekä yhteistyöllä koulutusmuotojen ja -tasojen välillä, jolloin esimerkiksi toisen asteen opiskelijat tekevät kurkistusopintoja korkeakouluun. LUMA voi olla makeeta, jos annamme sille mahdollisuuden.

Anni Miettunen

johtaja
oppiminen ja kansainvälistyminen
Opetushallitus