Anni Siltanen: Kalium, kalsium, titaani, kromi…
Kun seiskaluokalla opettelin ulkoa kemiallisia merkkejä erään tyttöbändin kesähitin rytmin avulla, en jotenkin osannut kuvitella katsovani kahdenkymmenen vuoden kuluttua jaksollista järjestelmää työpöytäni yllä päivittäin. (Työ)elämä saattaa kuitenkin välillä johdattaa uusille urille ja ennalta-arvaamattomille poluille; vuoden 2014 alkupuoli on kulunut kiivaassa tahdissa kemian alan vetovoimahankkeiden parissa.
Samalla kun teollisuus on pikkuhiljaa tullut tutuksi, olen myös oppinut näkemään kemian tärkeänä osana hyvää elämää ja tulevaisuuden kestävää kehitystä. Ja ihmetellyt aina välillä, miten ihmeessä en innostunut kemiasta alana jo silloin seiskalla – mahdollisuudet kuin ovat valtavan monipuoliset!
Kuluvan kesän aikana olemme saaneet lukea innostavia kesätyökokemuksia kemian alan yrityksistä ympäri Suomen. Suurin osa nuorista tekijöistä kaavailee työllistyvänsä alalle opintojen päätteeksi, ja monet puhuvat tulevaisuuden mahdollisuuksista ja innovaatioiden tärkeydestä laajemmassa mittakaavassa. Kemian avulla voidaan ratkaista yhteiskunnallisia ongelmia, sillä vaikkapa veden puhdistus tai syntyvyyden säännöstely perustuvat kemiallisiin reaktioihin.
Kemianteollisuus on jo vuosia panostanut energiatehokkuuteen tärkeänä osana liiketoimintaa ja toimii siten aktiivisesti ilmastonmuutosta vastaan. Keväällä julkaistu biotalousstrategia nähdään yhtenä Suomen viennin kulmakivistä, tuoden Suomen taloudelle nostetta ja tehden Suomea tunnetuksi ulkomailla alalla, jolla olemme maailman huippuluokkaa. Tutkimus ja innovaatiot ovat keskeinen osa kemiaa alana ja kemianteollisuutta, niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Kemia on ehdottomasti osa toimivaa yhteiskuntaa, osa hyvää elämää ja sitä on kaikkialla. Eikä 25 % Suomen tavaraviennistäkään ole mikään pikkujuttu.
Haluankin kannustaa kaikkia omia valintojaan miettiviä nuoria näkemään kemian ja kemianteollisuuden hyvänä vaihtoehtona toimia hyvän elämän puolesta tulevaisuudessakin ja edistää kestävää kehitystä kansainvälisesti merkittävällä alalla. Alalla tarvitaan esimerkiksi prosessiteollisuuden osaajia, kemian substanssiosaamista, juridista osaamista ja rohkeita innovaattoreita.
Minä jään innolla odottelemaan seuraavia kesätyökokemuksia, sillä blogi jatkuu vielä elokuulle. Innolla odotan myös syksyä, vetovoimakuvioita eri puolilla Suomea ja uusia yhteistyöhankkeita oppilaitosten, opettajien ja lahjakkaiden nuorten kanssa. On ilo työskennellä näin merkittävien asioiden parissa, eikä onneksi vain kesäisin. Ne kemialliset merkitkin menevät jo ihan rutiinilla.
Lisätietoa alasta ja sille johtavista opintopoluista saa vaikkapa täältä:
www.kemianteollisuus.fi/fi/ala-numeroin/
www.kemianteollisuus.fi/fi/nakokulmia-kemiaan/kemia–osa-hyvaa-elamaa/
www.kemianteollisuus.fi/fi/nakokulmia-kemiaan/kemian-tekijat/professori-kiri-alansa-huipulle/
www.kemianteollisuus.fi/fi/nakokulmia-kemiaan/nuoret-ja-kemia/kemian-ammatteja/
Lisätietoja
Mikäli olet kiinnostunut bloggaamaan kokemuksistasi kemian parissa tai olemaan mukana Kemianteollisuus ry:n Nuorisopaneelissa, olethan yhteydessä Anni Siltaseen (anni.siltanen@kemianteollisuus.fi), niin jutellaan lisää.