Hyppää sisältöön

Anni Siltanen: Luonnontiede kantaa pitkälle, on sinun aikasi vaikuttaa!

Kemianteollisuus ry:n perinteinen fuksikampanja käynnistyi kuluvan viikon tiistaina, ja minulla oli sen puitteissa mahdollisuus päästä tapaamaan vasta opinto-ohjelmassaan aloittaneita tulevia kemiantekniikan insinöörejä, kahdessa eri ohjelmassa. Toisen tilaisuuden osallistumisprosentti oli sata, toisen hieman yli kymmenen prosenttia ohjelmissa aloittaneista opiskelijoista. Molempien tilaisuuksien osallistujat kertoivat olevansa innostuneita kemian tarjoamista mahdollisuuksista, erityisesti vastuullisuusajattelusta ja resurssitehokkuuteen liittyvistä ratkaisuista. Valitettavan harva oli silti ensisijaisesti toivomassaan opiskelupaikassa.

Olen työssäni Kemianteollisuus ry:n osaamis- ja vetovoima-asioista vastaavana asiantuntijana katsonut turhautuneena kemian- ja sen lähialojen koulutusohjelmien aloituslukuja viime vuosina. Aikaisemmin olimme huolissamme siitä, että lääketieteellinen tiedekunta nappasi parhaat opiskelijat kesken opintojen, nyt meitä huolestuttaa, aloittaako kemian opinnoissa ylipäätään yhtäkään sellaista opiskelijaa, jonka sydän oikeasti sykkisi kemialle. Se ei ole kemian vika. Kemia on kiinnostava aine, jonka tulevaisuuden mahdollisuuksista kuitenkaan tietää valitettavan harva. Sen opetustunnit on yhdessä muiden luonnontieteiden kanssa resursoitu melko minimiin, ja lisäksi sen opetus alkaa peruskoulussa verraten myöhään, yläkoulussa keskellä pahinta murrosikää. Kuitenkin kemian ratkaisut pelastavat paitsi esimerkiksi kestävän energiantuotannon tulevaisuudessa, myös Suomen taloutta tälläkin hetkellä. Kemian vientituotot ovat vuosittain parinkymmenen miljardin luokkaa.

Nuoret, te haluatte pelastaa maailmaa. Sen voi tehdä vaikkapa järjestössä, vieden eteenpäin itselle, yhteiskunnalle ja meidän kaikkien tulevaisuudelle tärkeitä asioita. On kuitenkin olemassa toinenkin tie maailman pelastamiseen: vaikuttaminen konkreettisiin ratkaisuihin. Vaikuttaminen siihen, millaisten ratkaisujen avulla jätteitä käsitellään tulevaisuudessa, mihin energiavirrat ohjataan ja miten ravinnontuotanto taataan sellaisilla alueilla, josta kuivuus on vienyt mahdollisuuden viljellä. Näihin asioihin vaikuttavat insinöörit, kemistit ja tutkijat ympäri maailman. Heillä työllään on suora vaikuttavuus tulevaisuuden hyvinvointiin.

Nuoret, pohtikaa tulevaisuuden valintoja laajasti ja ennakkoluulottomasti. Miettikää, mitä haluaisitte olla tekemässä joskus kymmenen vuoden päästä. Ja opettajat, opinto-ohjaajat, vanhemmat ja muut aikuiset, auttakaa nuoria tutustumaan luonnontieteisiin, vaikkapa siihen kemiaan, jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kertokaa, että lämmöntuotannon ja yskänlääkkeen mahdollistaa luonnontiede. Että leipominen on kemiaa. Että vaikuttavassa asemassa työskentelevät ihmiset tekevät muutakin kuin pyörittävät exceliä.

Tehdään se yhdessä. Kannetaan kaikki huolta Suomen tulevaisuudesta ja osallistutaan LUMA-talkoisiin.

 

Anni Siltanen

Asiantuntija, Osaaminen ja vetovoima