Antti Pasanen, Yara Siilinjärvi: Päiväni opettajana kemianteollisuuden etäTETissä 24.11.2021
Ai jai.. ollapa vielä nuori Kaikki mahdollisuudet edessä ja tukkakin tiukasti päässä. Onneksi nyt vähän vanhempana olen huomannut, että sekä mahdollisuudet että hiuksetkin ovat edelleen läsnä iästä riippumatta. Nuoruudessa haaveilin opettajan urasta ja hainkin opettajankoulutuslaitokselle opiskelijaksi, mutta pääsykokeiden aikana muut kuin lukeminen kiinnostivat enemmän. Sattumien summasta päädyin sitten kemianteollisuuden pariin, vaikka matematiikka, fysiikka tai kemia eivät todellakaan olleet suosikkiaineita. En rehellisesti sanottuna tiennyt, mitä haluan opiskella tai missä haluaisin olla töissä.
En usko, että nuoriso on tältä osin muuttunut. Nuoruus on edelleen itsensä hakemista ja mahdollisuuksien kartoittamista. Sekä ennen että nyt tietoa on tarjolla, mutta kuinka saada se oikealla tavalla ja oikeaan aikaan kerrottua. Minun opettajan haaveista tuli ainakin hetkellisesti totta 24.11.2021, jolloin sain olla kertomassa urasta ja työnantajastani Yarasta ja kemianteollisuuden urapolusta osana maailman suurinta etäTET-viikkoa.
Noin 30 vuotta sitten maailma oli kovin toisenlainen kuin nykyään. TET-jaksoa nimitettiin varmaan jollain muulla nimellä, mutta perimmäinen idea oli kuitenkin sama eli tutustuttaa nuoria työelämään. Siihen aikaan ei ollut internetiä tiedonjanoa tyydyttämässä. Tietoa erilaisista opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksista sai vanhempien ja opinto-ohjaajan kertomana. Omat työharjoittelujaksoni tein päiväkodissa, kaupassa ja putkifirmassa. Pienellä paikkakunnalla vaihtoehtoja ei ollut paljoa tarjolla, joten piti mennä minne pääsi. Nuo jaksot olivat kuitenkin hyvin tärkeitä ja muistoja harjoittelujaksoilta jäi mieleeni lukuisia. Toivottavasti pystyimme kemianteollisuuden päivällä herättämään nuorten mielenkiintoa alaamme kohtaan ja päivästä jäi muistoja ainakin siihen hetkeen saakka, kun päätöksiä seuraavasta opintopaikasta tehdään. Ainakin päivän aikana saatujen palautteiden perusteella onnistuimme herättämään nuorten mielenkiinnon alallemme.
Korona-aikana nuorilla on varmasti ollut haasteita ympäri Suomen löytää harjoittelupaikkoja. Tietyillä toimialoilla kuten kemianteollisuudessa jo pelkästään tehdasalueelle pääsemiseen vaaditaan täysi-ikäisyyttä. Tämä rajaa väistämättä toimialaamme nuorten silmissä. Kun sitten kuulin etäTETistä ja mahdollisuudesta osallistua, tartuimme tilaisuuteen välittömästi. Vaikka tietoa nykyään on varmasti saatavilla ihan eri tavalla kuin omassa nuoruudessa, koimme erityisen tärkeäksi päästä kertomaan alastamme ja Yarasta nuorille ja samalla myös koulujen opettajille ja opinto-ohjaajille suoraan.
Kemianteollisuus on hankalammin hahmotettavissa kuin vaikkapa kaupan ala, jonka ympärillä elämme muutenkin päivittäin. Tarvetta toimialan esittelyyn on myös jatkossa, sillä aamupäivän kysymysten perusteella kemianteollisuus näyttäytyi nuorille aluksi varsin suppeana. Mutta kun saimme esitellä yrityksiämme, ja millaisia ihmisiä meillä on töissä, mitä me teemme ja millaisella koulutuksella, olivat iltapäivän kysymykset jo selvästi monipuolisempia.
Halusin TET-päivänä tarjota nuorille mahdollisuuden valita aihe, joka kiinnostaa heitä eniten. Oma ennakko-olettamukseni kiinnostavimmasta aiheesta oli väärä ja sainkin esitellä Yaran innovaatioita. Olin valinnasta aluksi yllättynyt, mutta lopulta hyvin iloinen, sillä vain innovaatioilla ja innokkailla nuorilla Suomi pysyy jaloillaan. Kemianteollisuuden päivän päätteeksi nuorilla oli myös tehtäviä, joissa viimeistään vakuutuin heidän luovuudestaan, ryhmätyötaidoista ja rohkeudesta.
Toivottavasti kouluissa nuorille tarjotaan mahdollisimman avarakatseisesti tietoa erilaisista uravaihtoehdoista unohtaen mahdolliset rajoitteet, joita aikojen saatossa on saattanut tulla. Kemianalaakin saatetaan edelleen mieltää niin, että on oltava superhyvä ja äärimmäisen kiinnostunut matematiikasta, kemiasta ja fysiikasta. Jos et ole, et voi pärjätä. Kannustan pitämään ovea raollaan kemianteollisuuden suuntaan, sillä tällä tiellä minäkin olen, vaikka taisimme olla opiskelijoiden kanssa samaa mieltä matematiikan, fysiikan ja kemian kiinnostavuudesta . Kyseiset aineet olivat heidän mielestään enemmän NOT kuin HOT. Tästäkin huolimatta tarvitsemme ja varmasti myös saamme meille aivan loistavia työkavereita ja osaajia. Toivottavasti jatkossa vielä enemmän, kuin ennen kemianteollisuuden ja Yaran esittelyä osana maailman suurinta etäTETiä.
Antti Pasanen, Production Competence Specialist, Yara International
(Kuvassa Yara Siilinjärven Antti Pasanen, Kemianteollisuus ry:n Auli Piiparinen ja Kiillon Lilli Puntti. Valokuva: Sonja Ulma)
Lue myös blogit:
Lilli Puntti, Kiilto: EtäTET – Mikä jännittävä oppimiskokemus!
Auli Piiparinen, Kemianteollisuus ry: EtäTET kokosi yli 3000 nuorta tutustumaan työelämään – mitä nuoret meiltä kysyivät?