Auli Piiparinen: EtäTET kokosi yli 3000 nuorta tutustumaan työelämään – mitä nuoret meiltä kysyivät?
Monen nuoren työelämään tutustuminen tyssäsi koronapandemiaan vuonna 2020. Sen jälkeen olemme painineet enemmän tai vähemmän etäkoulun, -opintojen ja -töiden maailmassa. Moni yritysvierailu on jäänyt tekemättä. Samalla 56 % nuorista odotti työelämään pääsyä innoissaan Talous ja Nuoret TAT ry:n vuoden 2021 tulevaisuusraportin mukaan. Miten siis kertoa pandemian keskellä, että työelämä odottaa ja tarvitsee nuoria tulevaisuudessakin?
Vastauksena tähän kysymykseen luotiin Maailman suurin etäTET eli etänä toteutettu työelämään tutustumisjakso. TATin koordinoimana lähdimme viiden eri toimialan kanssa suunnittelemaan viikkoa, jossa nuoret pääsisivät tutustumaan monipuolisesti viiteen eri toimialaan. Mukana olivat Kemianteollisuuden lisäksi Finanssiala, Teknologiateollisuus, Palvelualat sekä Kaupan liitto. Marraskuussa suunnitelmamme kävi toteen, kun etäTET konkretisoitui livelähetykseen yli 3000 nuorelle.
Nyt jälkikäteen kemian päivää muistellessa tuntee yhä, kuinka energinen ja innostunut fiilis päivästä oli läsnä. Kemianteollisuuden päivää rakensimme yhdessä Yara Siilinjärven Antti Pasasen ja Kiillon Lilli Puntin kanssa, joiden kanssa esiinnyimme Helsingin etäTET-studiolla. Vaikka olimme nuorille etänä, syntyi livelähetyksen chatin kautta välitön yhteys nuoriin kotisohvilla ja koululuokissa ympäri Suomen. Tässä muutama nosto kemian etäTET-päivän satojen kommenttien seasta, jotka kuvaavat hyvin työelämästä tutustumisen tarvetta:
- Mihin pitää mennä peruskoulun jälkeen, jos haluaa kemian alalle töihin?
- Pitääkö olla hyvä kemiassa ja matikassa että pääsee tälle alalle
- Millainen palkka kemian alalla on?
- Jos tulen kemianteollisuudelle töihin, niin kenelle teen töitä?
- Tämä ala kyllä kiinnostaisi minua, tuleeko lisää etä tet jaksoja?
- Millä tavoin kemianteollisuus yrittää vähentää hiili jalanjälkee
- Mitä tarkoittaa hiilijalanjälki
- Miten johtaminen liittyy kemianteollisuuteen?
- Voiko kemian alalle päästä kesätöihin?
- Tarvitseeko ammatissa olla valmiiksi viisas vai riittääkö että on mielenkiintoa oppia
+ Voisin kuunnella kemian alaan liittyvää juttua joka päivä!! Niin ihana ja mielenkiintoinen aihe.
+ Hienoa että isot (ja pienet) yritykset ovat mukana maapallon hiilineutraloimisessa 🙂 Mieltä rauhoittava ajatus ja motivoi itseäkin osallistumaan ympäristön suojeluun!
Chatin lisäksi hyödynsimme päivässä Mentimeter-sovellusta, jonka avulla saimme nopeasti vastauksia nuorilta eri aiheisiin. Kysyimme ensimmäisenä, kuinka moni voisi nähdä itsensä töissä kemian alalla. Tällöin 11 prosenttia vastanneista vastasi kyllä, kun päivän päätteeksi samaan kysymykseen vastasi myöntävästi kolme kertaa enemmän ihmisiä. Chatin kommentti ”En olisi uskonut, että tämä ala kiinnostaisi, mutta tämä kuulostaakin erittäin kiinnostavalle” summaa hyvin alamme vetovoimatyön tärkeyttä: kemianteollisuus voi kuulostaa kaukaiselta, mutta avattuna konkretisoituu niin arkipäivän mahdollistajaksi kuin ilmastonmuutoksen ratkaisijaksi.
EtäTET-päivässä yhdistyi siis sekä nuorten tarve kuulla ja kysyä työelämästä että kemianteollisuuden tarve saavuttaa nuoret ja keskustella heidän kanssaan. Kemianteollisuuden näkökulmasta päivä oli erittäin merkityksellinen, sillä teollisuudessa monen yrityksen ovi avautuu vasta täysi-ikäisille alan turvallisuusvaatimusten takia. Nyt pääsimme testaamaan konseptia, joka avaa ovet entistä nuoremmille tutustua alamme maailmaa muuttavaan työelämään. Vaikka etäTET-jakso syntyikin pandemian luomasta tarpeesta, on siinä paljon potentiaalia myös normaalimmassa tulevaisuudessa. Yli 3000 nuoren osallistujamäärä kertoi sen tärkeydestä ja tarpeellisuudesta. Yksittäisinä kouluvierailuina tämä määrä olisi ollut mahdoton toteuttaa.
Jäitkö pohtimaan, mistä nuorille sitten puhuimme? Millainen kokemus etäTET oli mukana olleille yrityksille? Millaisia työtehtäviä nuorille annoimme? Kurkkaa Kiillon Lillin ja Yaran Antin omat blogipostaukset heidän kokemuksistaan linkkien takaa.
Lämmin kiitos siis sekä Antti ja Lilli että muut mukana olleet yritykset, yhteistyökumppanit ja erityisesti etäTET-jaksolle osallistuneet! Kemianteollisuudessa on maailmaa muuttavia töitä, jotka odottavat myös seuraavien sukupolvien osaajia. Vaikka aikajänne on vetovoimatyössä pitkä, näen mahdollisena, että joku nuori kertoo kymmenen vuoden päästä työhaastattelussa kiinnostuneensa kemian alasta juuri Maailman suurimman etäTETin kautta.
(Kuvassa Yara Siilinjärven Antti Pasanen, Kemianteollisuus ry:n Auli Piiparinen ja Kiillon Lilli Puntti. Valokuva: Sonja Ulma)
Lue myös blogit:
Lilli Puntti, Kiilto: EtäTET – Mikä jännittävä oppimiskokemus!
Antti Pasanen, Yara Siilinjärvi: Päiväni opettajana kemianteollisuuden etäTETissä 24.11.2021