Auli Piiparinen: Kesätöiden merkitys on valtava niin yksilölle, yritykselle kuin yhteiskunnalle
Ensimmäisten keltaisten lehtien leijuessa maahan on aika summata myös kemianteollisuuden kesätyökausi. Kesällä 2020 kemianteollisuuden yritykset ilmoittivat Kesätyölaskuriin yli 2 500 kesätyöntekijää. Luku kalpeni vain parilla sadalla edeltävistä vuosista, vaikka koronavirus tyrehdytti monen nuoren kesätyöhaaveet. On vahva viesti yrityksiltämme, että osaajille on tarvetta pandemiasta huolimatta. Hatunnosto kaikille tänä kesänä työllistäneille!
Kemianteollisuus toteutti kesän aikana myös kesätyöntekijöille ja alan opiskelijoille suunnatun kyselyn tulevaisuuden työelämästä ja paikallisesta sopimisesta. Työelämän suhteen viesti sekä kesätöistä että tulevaisuuden urapoluista oli selvä: nuoret ovat tulleet tekemään teollisuuteen merkityksellistä työtä, jolla tulee toimeen ja voi pelastaa maailman. Paikallisen sopimiseen liittyvät tulokset julkistamme myöhemmin syksyllä.
Kyselystä esiin nousi myös nuorten vahva tarve saada palautetta. Uusi työntekijäsukupolvi janoaa kehittyäkseen sparrausta niin onnistumista kuin epäonnistumisista työtehtävissä. Kehittymismahdollisuuksia arvostetaan ja kun niitä saa, vastaajista 60 prosenttia (n=128) oli valmis sitoutumaan pitkään saman yrityksen palvelukseen. Palautteen ohella vastauksissa korostui työturvallisuus: omasta hyvinvoinnista ja turvallisuudesta ei oltu valmiita tinkimään.
Kun tästä poikkeuksellisesta kesästä kääntää katseen tulevaan, edessä on valitettavasti synkänharmaita pilviä. Kemianteollisuuden jäsenkyselyn mukaan 67 % yrityksistä ennakoi liikevaihdon laskua vuodelle 2020 verrattuna koronakriisiä edeltävään tilanteeseen. Viennin vedolla on valtava merkitys koko Suomen hyvinvointiin. Tarvitsemme yritysmyönteisiä ratkaisuja, joiden avulla myös tulevaisuuden osaamiseen uskalletaan panostaa.
Kesäkuussa yli 50 000 alle 34-vuotiasta jäi vaille työtä edellisvuoteen verrattuna. Pandemian tuoma työttömyys on osunut erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten elämään. Hallituksen työllisyystoimilla on todella kiire. On kyse kilpailukyvystämme mutta samalla on kyse myös nuoren sukupolven tulevaisuudesta. Oppivelvollisuuden pidentämisen sijaan nyt olisi suoraselkäistä suunnata rajalliset resurssit opiskelijoiden ja oppilaiden varhaiseen tukeen sekä täsmätoimiin toisella asteella. Esimerkiksi oppisopimusmallin kehittäminen yrityksille houkuttelevammaksi voisi olla työllistämiskynnystä madaltava toimi.
Tätä kokonaisuutta summaa myös kemianteollisuuden kyselyyn vastanneiden nuorten halu ratkaista ilmastokriisi työelämässä. Suomi tarvitsee osaajia mentäessä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Niin kesätöiden kuin töiden merkitys työelämään kiinnittymisessä on kiistaton.
Kemianteollisuuden yrityksen kesätyöntekijä vuonna 2020:
– Tärkeää on, että olen työpaikassa, joka työskentelee kestävästi ja tarjoaa vihreän kemian ratkaisuja. Haluan kokea työni merkitykselliseksi ja kehittyä läpi työuran.
Kemianteollisuuden työelämäjohtaja Minna Etu-Seppälän kommentit kemianteollisuuden kesätyökesästä voit lukea täältä.
Kesä Kemiassa -blogisarjamme 2020 luettavissa täällä.