BEWI: Käytetyistä kalalaatikoista valmistetaan uutta raaka-ainetta Porvoossa

BEWIN Porvoon tehtaalla valmistetaan EPS-helmiä (soluuntuva polystyreeni), raaka-ainetta, josta tehdään styroksisia kalalaatikoita. Laatikoita käytetään tuoreen kalan kuljettamiseen. Kalalaatikot tehdään ja täytetään Norjassa, minkä jälkeen ne palautuvat pellettinä takaisin Porvooseen ja saavat uuden elämän. Tämän lisäksi EPS-helmiä käytetään muihin elintarvike- sekä suojapakkausten valmistamiseen mutta noin 70% Euroopassa valmistetusta EPS tuotannosta päätyy rakennuseristeisiin.
BEWI on Euroopan suurin integroitu EPS:n tuottaja. Konsernilla on Pohjois-Norjasta Portugalin eteläkärkeen rajoittuvalla alueella 74 erilaista tuotantolaitosta. Kolme niistä, kuten Porvoossa sijaitseva tehdas ovat keskittyneet raaka-ainetuotantoon.
Porvoon RAW-divisioonassa valmistetaan 80 työntekijän voimin 24/7, eli jatkuvatoimisella prosessilla EPS-helmiä. Siitä suurin osa menee kalalaatikoiden ja eristystuotteiden raaka-aineeksi BEWI:n laitoksille sekä muille EPS-käyttäjille.
BEWI perusti vuonna 2018 kierrätysliiketoiminnan (BEWI Circular), jonka ansiosta merkittävä osa käytetystä EPS:stä onnistutaan keräämään talteen ja kierrättämään. Vuonna 2024 kierrätettiin jo 33.000 tonnia käytettyä EPS:ää. Tämä määrä vastaa yli 50 miljoonaa kalalaatikkoa. Kokonaismäärästä 4.000 tonnia käytettiin Porvoon tehtaalla valmistettavaan raaka-aineeseen.
– Määrä vastaa vähän yli 40 prosenttia ekstruder-tuotantolinjamme kokonaiskapasiteetista. Kierrätettävän materiaalin määrää pyrimme kasvattamaan jatkuvasti, kertoo Porvoon tehtaan tuotantojohtaja Arto Manninen.
Kierrätetty EPS käytetään rakennuseristeiden valmistamiseen. Mass balance toimintamallin avulla kierrätettyä materiaalia voidaan kuitenkin allokoida myös elintarvikepakkauksiin.

Näin toimii suljettu kierto
Suljettu kierto toimii siten, että Porvoon Kilpilahdessa valmistettavat EPS-helmet matkaavat kalalaatikkovalmistajille esimerkiksi Norjaan tai Englantiin.
Laatikko syntyy paisuttamalla EPS-helmi höyryn avulla muottiin. EPS-kalalaatikot ovat kevyitä ja kestäviä ja ne pitävät kalat viileinä pitkienkin kuljetusten ajan.
– Laatikot tehdään yleensä kalanviljelylaitoksen ja teurastamon välittömässä läheisyydessä.
Täysinäiset laatikot kulkevat ympäri maailmaa kalanjalostajille ja kauppoihin, minkä jälkeen tyhjät laatikot kerätään talteen sekä pestään, kompaktoidaan ja granuloidaan pelletiksi kierrätyslaitoksilla. BEWIn kierrätyslaitoksia on mm. Ruotsissa, Portugalissa ja Tsekeissä.
Pelletti palautuu alkulähteelleen Porvooseen, jossa siitä tehdään taas uutta EPS-raaka-ainetta.
– Meillä on ekstruuderi-prosessi, jossa pystymme käyttämään kierrätettyä polystyreeniä, eli kierrätettyä kalalaatikkomateriaalia. Myös rakennusteollisuuden tuotteita voidaan kierrättää tällä tavalla useampaan kertaan.
Kierrätysmateriaalin osuus Porvoossa valmistetussa polystyreenissä on 30-100 prosenttia.
– Pystymme tekemään polystyreeniä 100-prosenttisesti kierrätystuotteella, eli tarvittaessa voimme korvata neitseellisen raaka-aineen kokonaan kierrätetyllä materiaalilla.

Vastuullisesti luontoa kunnioittaen
EPS ja muut muovivaahtomateriaalit ovat Mannisen mukaan monella tavalla ylivertaisia: Ne ovat paitsi kestäviä, keveitä ja monikäyttöisiä, myös hyviä iskunvaimentajia. Lämpötehokkuus, kosteudenkesto, hajuttomuus ja myrkyttömyys sekä kaiken kukkuraksi myös kustannustehokkuus puoltavat EPS:n ja muiden muovivaahtomateriaalien käyttöä.
Tehokkaalla kierrätyksellä varmistetaan, ettei muovia päädy mereen ja luontoon. Porvoon tehdas liittyi vuonna 2020 muoviteollisuuden yhteiseen Operation Clean Sweep -ohjelmaan, jolla ehkäistään mikromuovin pääsyä mereen ja muuhun ympäristöön.
Vastuullisesta toiminnasta kertoo sekin, että BEWI kerää Porvoon Kilpilahdessa talteen laivojen lastitankkien pesuvesiä ja puhdistaa niitä styreenistä yhteistyössä Nesteen satamahenkilökunnan kanssa. Styreeni menee uusiokäyttöön.
BEWI ilmoitti äskettäin myyvänsä enemmistöosuuden raaka-ainevalmistuksestaan hollantilaiselle sijoitusyhtiölle.
