Carmela Kantor-Aaltonen: Tiede tuo ratkaisun koronapandemiaan – Tiedefoorumin aiheena moderni lääkekehitys
Koronapandemia on muuttanut viimeisen vuoden aikana meidän kaikkien elämää, vältämme matkustamista ja sosiaalisia kontakteja sekä suojaudumme kasvomaskein ja huolehdimme käsihygieniasta. Pandemia on johtanut myös globaaliin taloudelliseen kriisiin ja mittaviin elvytystoimiin, joilla pyritään palauttamaan kansantaloudet takaisin kasvu-uralle.
Pandemian voittaminen on globaali haaste, johon ratkaisua haetaan tieteestä. Tieteen asema onkin vahvistunut ja erityisesti kemian ja biotieteiden merkitys on käynyt selväksi. Kemian ja biotieteiden rooli näkyy monessa asiassa, kuten lääkkeissä, rokotteiden kehittämisessä, testaamisessa sekä käsidesien ja kasvosuojainten tuotannossa. Maailmanlaajuinen tiedeyhteisö on ottanut tieteelle asetetun haasteen vastaan ja panostanut koronaviruksen tutkimiseen ja tuottanut valtavan määrän tietoa viruksesta, taudin kuvasta ja sen voittamisesta. Avoin tiedonvälitys on ollut avain uusien hoitomuotojen löytymiselle ja rokotteen kehittämiselle.
Pandemian voittaminen vaatii tehokkaan ja turvallisen rokotteen. Useita rokoteaihioita on kehitteillä, myös Suomessa. Rokotteen kehitys, joka vie yleensä vähintään kymmenen vuotta joudutaan nyt viemään läpi minimiajassa. Selväksi on käynyt, että rokotteen kehitys näin nopeassa aikataulussa edellyttää läheistä yhteistyötä yliopistojen ja yritysten kanssa. Korkeatasoinen yliopistotutkimus ja yhteistyö yritysten kanssa onkin edellytyksenä uusien rokotteiden ja lääkkeiden kehitykselle.
SARS Cov-2 -viruksen aiheuttama tauti on arvaamaton ja ilmenee ihmisissä erilailla, oireettomasta taudinkuvasta sairaalan teho-osastolle johtavaan tilaan. Syitä yksilöllisiin taudinkuviin on haettu ihmisen genomista. Geenitiedon hyödyntäminen modernissa lääkekehityksessä onkin kasvava trendi. Geenitieto avaa mahdollisuuksia yksilöllistettyyn lääkehoitoon ja nopeuttaa ja tarkentaa lääkekehitystä.
Innovaatiopalkinnon voittaja julkaistaan Kemianteollisuuden Tiedefoorumissa 6.10.2020
Tämän vuoden Kemianteollisuuden Tiedefoorumi (6.10.2020) keskittyy ajankohtaisesti lääkekehitykseen. Lääkkeiden kehitys on pitkäjänteistä, voimakkaasti reguloitua ja riskialtista toimintaa, uuden lääkkeen kehitys vaatii yleensä 10-15 vuoden ja miljardiluokan panostuksen. Lääkekehityksessä tavoitteena onkin prosessin tehostaminen ja lääkkeiden yksilöllistäminen. Apukeinoina tehostamiseen on Tiedefoorumissa esillä tekoälyn soveltaminen lääkekehityksessä sekä FinnGen -projekti, jossa tavoitteena on geenitiedon hyödyntäminen sekä lääketutkimuksessa että yksilöllisessä terapiassa. Esillä on myös rokotetutkimus, sekä uudenlaiset immunologiset syöpälääkkeet ja adenovirusteknologia.
Koronatilanteesta johtuen Tiedefoorumi järjestetään hybriditilaisuutena, osallistujat ja esittäjät ovat joko paikan päällä tilaisuudessa tai osallistuvat etäyhteyksin.
Tiedefoorumin päätteeksi paljastamme Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon voittajan. Finalistit paljastetaan videolla 30.9.2020.
Tervetuloa mukaan kuuntelemaan lääkekehityksen uusimmista haasteista ja saavutuksista ja juhlistamaan Innovaatiopalkinnon finalisteja ja voittajaa!
Linkki ilmoittautumiseen 30.9. mennessä: https://my.surveypal.com/osaamis-ja_tiedefoorumi2020