Cefic: esimerkkejä muovien kemiallisesta kierrätyksestä
Kemianteollisuuden eurooppalainen järjestö Cefic on koonnut esimerkkejä muovien kemiallisesta kierrätyksestä. Mukana ovat mm. BASF, Neste ja Borealis.
Euroopassa kerätään joka vuosi noin 30 miljoonaa tonnia jätemuoveja. Tästä määrästä noin 85 % menee kaatopaikalle tai poltettavaksi tai tuhkattavaksi. Tähän halutaan muutos. Merkittävä osa ratkaisua ovat kemialliset kierrätysteknologiat yhdistettynä mekaaniseen kierrätykseen. Näin muoveista saadaan arvokasta raaka-ainetta uusiin tuotteisiin.
Jo tähän asti kemianteollisuus on tuotteiden arvoketjussa kehittänyt kierrätettyjä ratkaisuja kuluttajatuotteissa. Seuraava vaihe on siirtää kierrättäminen teolliseen mittakaavaan.
Euroopan kemianteollisuuden järjestö Cefic on koonnut esimerkkejä muovien kemiallisesta kierrätyksestä. Suomalaisille tuttuja esimerkkejä ovat BASF:in, Nesteen ja Borealiksen kierrätysesimerkit.
Neste aikoo prosessoida vuosittain yli miljoona tonnia jätemuoveja vuodesta 2030 eteenpäin. Neste pyrkii vähentämään neitseellisten fossiilisten raaka-aineiden käyttöä kemikaali- ja polymeerituotannossa ja edistämään muovien kiertotaloutta. Vuonna 2019 Neste ja muovien kierrätysyhtiö Ravago julkistivat yhteistyön kehittää kemiallista kierrätyskapasiteettia käsittelemään vuosittain yli 200 000 tonnia jätemuovia. Samanlainen ja -suuruinen yhteistyö on solmittu jäteyhtiö Remondiksen kanssa. Vuonna 2020 Neste julkisti strategisen investoinnin pyrolyysiteknologian yhtiön Recycling Technologiesin kanssa.
Lue lisää Nesteen toimenpiteistä muovien kemiallisessa kierrätyksessä Ceficin kotisivulla (englanniksi).
Cefic: Chemical Recycling Examples