Hyppää sisältöön

ChemBio Finland 2021: Kiertotaloudesta tulee liiketoimintaa ja suomalainen Life science kohtaa koronan

ChemBio Finland 2021 järjestetään tänä vuonna verkkotapahtumana 28.4.2021. Tapahtuman ohjelmaa voi seurata veloituksetta. Ohjelma koostuu kuudesta webinaarista, joiden aiheina on kestävä liiketoiminta ja vetytalous, vihreä kemia, suomalainen life science, turvallisuus ja alan osaajat. Tapahtumassa on mukana 20 yritystä, joiden tarjontaan pääsee myös tutustumaan. Messukeskuksessa järjestettävä ChemBio Finland on siirtynyt vuoden 2022 maaliskuulle.

”Nyt poikkeuksellisena aikana voi ChemBio Finlandin ohjelmaa seurata kätevästi kotitoimistolta ja kaikkialta maailmasta. Verkkotapahtumissa on etunsa, mutta kaikki varmasti kaipaamme verkostoitumista ja kohtaamisia”, pohtii tapahtumasta vastaava Marcus Bergström Messukeskuksesta. ”Tarjoamme nyt kumppaniemme Kemian Seurojen, Kemianteollisuuden ja Suomen Bioteollisuuden kanssa yhden päivän aikana hyvää ohjelmasisältöä webinaareissa. Ensi vuonna kohtaamme sitten kasvokkain Messukeskuksessa ja ohjelma on tämän vuotista laajempi.”

Millaisia osaajia tarvitaan tulevaisuudessa?

Päivän aloittaa Kemianteollisuus ry:n, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimun ja  Suomen Bioteollisuus ry:n  yhteinen Uraseminaari, jossa on paneelikeskustelu työnhakuun ja työelämään liittyen. Seminaarissa kuullaan kolme inspiroivaa uratarinaa. Ohjelma on suunnattu erityisesti luonnontieteiden alan opiskelijoille.

Oikeat osaajat tekevät hiilineutraalin Suomen. Millaisia osaajia hiilineutraali kemianteollisuus tarvitsee -webinaarin järjestää Kemianteollisuus ry yhteistyössä Teollisuusliitto ry:n, Ammattiliitto Pro ry:n ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n kanssa. Hiilineutraali kemia on osa kemianteollisuuden Responsible Care -vastuullisuusohjelmaa. Tapahtumassa esitellään Kemianteollisuus ry:lle tehdyn tulevaisuuden osaamisselvityksen tulokset ja niistä keskustelevat Esa Teittinen Borealis Polymers Oy:stä ja Anni Siltanen Kemianteollisuus ry:stä.

Kemian Päivillä kiertotaloudesta tulee liiketoimintaa, dialogia vetytaloudesta

Kemian Päivien pääpuhuja on professori Walter Leitner Max-Planck Instituutista. Hän puhuu hiilidioksidin ja vedyn katalyyttisestä muuntamisesta polttoaineiksi ja kemikaaleiksi. Kemian Päivillä kiertotaloudesta tulee liiketoimintaa. Lasse Rautio Tracegrow Oy:lta kertoo paristojätteen jalostamisesta lannoitteeksi ja Juha-Pekka Pitkänen Solar Foods Oy:ltä, miten Solein yksisoluproteiinista tehdään ruokaa ilmasta ja sähköstä. Clara Lessa Belone Tampereen yliopistosta puhuu mikromuovien tunnistamisesta ja analysoinnista.

Kemian Päivät päättää asiantuntijadialogi Suomesta ja vetytaloudesta. Dialogissa keskustelevat Pirita Mikkanen Metsä Groupista ja Jari Kiviaho VTT:ltä.

 

Vihreän kemia hyödyntäminen uusien raaka-ainelähteiden löytämisessä

Ilmakehän hiiliyhdisteet ovat potentiaalisia raaka-ainelähteitä erilaisten materiaalien, kuten voiteluaineiden, platform- ja hienokemikaalien sekä polttoaineiden tuotannossa. Teollisuudessa on merkittävä tarve pienentää kasvihuonepäästöjä ja parantaa resurssi- ja prosessitehokkuutta. Ilmaston lämpenemisen hidastaminen kuuluu ihmiskunnan ja tieteen merkittävimpiin haasteisiin kuluvalla vuosisadalla. Suomen Akatemian ja Helsingin yliopiston järjestämän Vihreä kemia -webinaarin pääpuhuja on professori Mathias Beller Rostockin yliopistosta.  

Suomalainen Life Science -ala koronakriisissä

Suomen Bioteollisuus järjestää webinaarin Suomalainen Life Science -ala koronakriisissä. Paneelikeskustelussa tuodaan esille Suomessa tehtyä biopankki- ja rokotetutkimusta liittyen SARS-CoV2-viruksen aiheuttamaan tautiin ja sen torjuntaan. Esillä on myös Suomessa toimivien yritysten koronaan kehitetyt diagnostiset testit,  reagenssit ja lääkkeet. Paneelikeskusteluun osallistuvat Suomen Bioteollisuus ry:n Pekka Simulan johdolla Markus Perola THL:stä, Kari Kataja Mobidiag Oy:stä, Markku Jalkanen Faron Pharmaceuticals Oy:stä, Laura-Leena Kiiskinen Medix Biochemica Oy:stä ja Kalle Saksela Helsingin yliopistosta.

 

Turvallisuuden uusi normaali ja miten se otetaan haltuun

Yhteiskunnan turvallisuuden tekijät ovat vahvassa muutoksessa. Turvallisuusseminaarissa pohditaan, mikä on turvallisuuden uusi normaali ja avataan uusia näkökulmia muiden muassa yritysturvallisuuden, CBRNE -työn ja biologisten uhkien kautta. Mukana ovat Salla Roni-Poranen Borealis Polymers Oy:stä, Marko Heikkilä Poliisihallituksesta ja Olli Vapalahti Helsingin yliopistolta.

Tilaisuuden päättää paneelikeskustelu, jossa tuodaan esille koronasta saatuja oppeja, viranomaisten uusia rooleja, kyberturvallisuuden asemaa, uudenlaista yhteistyötä ja viestinnän merkitystä. Keskustelemassa ovat Kimmo Peltonen, Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta,  Mika Susi FISC ry:stä ja  Arja Lerssi-Lahdenvesi Medialiitto ry:stä.

Ohjelman ovat  tuottaneet yhdessä Kemianteollisuus ry:n kanssa Suojelu, pelastus ja turvallisuus ry, työ- ja elinkeinoministeriö, sisäministeriö, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Kemian pooli.

Palkintoseremoniat päivän päätteeksi: jaossa neljä arvostettua palkintoa

ChemBio Finland 2021 aukeaa 28.4. klo 9.30. Ohjelmaa lähetetään suorina lähetyksinä Messukeskuksesta. Tapahtuman päätteeksi klo 15 jälkeen jaetaan Suomen Messusäätiön BioFinland– ja Kemian hyväksi -palkinto sekä Kemian Seurojen palkinto ja Suomalaisten Kemistien Seuran kiertotalousinnovaatiopalkinto.
Ohjelmaa voi seurata ja yritysten tarjontaan tutustua veloituksetta, mutta osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä: www.chembiofinland.fi

Messukeskus järjestää Pohjoismaiden johtavan kemian ja bioalan ChemBio Finland -tapahtuman yhteistyössä Kemian Seurojen, Kemianteollisuus ry:n ja Suomen Bioteollisuus ry:n kanssa. Tänä vuonna ChemBio Finland 2021 -verkkotapahtuman pääkumppaneita ovat Berner, Thermo Fisher Scientific, Merck ja PerkinElmer Finland.

Seuraavan kerran ChemBio Finland järjestetään 30.-31.3.2022 Messukeskuksessa Helsingissä. Samaan aikaan on kansainvälinen Helsinki Chemicals Forum sekä metsäteollisuuden kansainvälinen PulPaper-tapahtuma.  
 

 

 

Lisätietoja

Messukeskus, myyntiryhmäpäällikkö Marcus Bergström, 044 562 4524, marcus.bergstrom@messukeskus.com
tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus, puh. 050 376 0804,  teija.armanto@messukeskus.com,

Kuvia vapaasti median käyttöön: http://mediabank.messukeskus.com 

www.chembiofinland.fi #chembio2021