Christina Alexander: Vaihto-oppilaana Zhejiang Universityssä Kiinassa
Aalto-yliopistossa kemian- ja prosessitekniikkaa opiskeleva Christina Alexander on parhailllaan vaihto-oppilaana Kiinassa Hangzhoun yliopistossa. Erot Kiinan ja Suomen välillä ovat suuret. Kiinassa ollessaan Christina on oppinut arvostamaan suomalaista koulutusjärjestelmää.
Olen asunut nyt kuusi viikkoa Hangzhoussa. Hangzhou on kiinalainen “pikkukaupunki”, jossa asuu vain noin 10 miljoonaa asukasta. Opiskelen tammikuun loppuun asti vaihto-oppilaana paikallisessa Zhejiang Universityssä.
Opiskelen Aalto-yliopistossa kemian- ja prosessitekniikan maisterivaiheessa. Vaihdossa keskityn liiketalouteen sekä kiinan kieleen ja kulttuuriin. Aloitimme ranskalaisen vaihto-opiskelijaystäväni kanssa yksityistunnit kiinan kielessä. Haluamme ymmärtää hieman paremmin tätä kieltä, jonka sanotaan olevan maailman vaikein.
Hangzhoun kuuluisa West Lake
Kaupunkina Hangzhou on hyvin kaunis ja luonnonmukainen, siitä pidetään hyvää huolta ja kaikkialla on vihreää. Ilmasto eroaa hyvin paljon Suomen ilmastosta. Parhaimmillaan lämpötila asuessani täällä on ollut 35 astetta ja korkea ilmankosteus on saanut tuntumaan, että olisi saunassa.
Muutkin asiat eroavat Kiinan ja Suomen välillä. Esimerkiksi ruokakulttuuri on kiinalaisille hyvin tärkeää verrattuna suomalaisiin. Kiinassa kavereiden kesken yleinen tervehdys onkin “Nǐ chīle ma?” Eli oletko vielä syönyt. Kiinalaisille tärkeää ei ole vain ruoan maku, vaan myös haju, värit sekä itse ruoan muoto. Oikea kiinalainen ruoka on paljon parempaa kuin “kiinalaiset ruoat” Suomessa. On myös kannattavampaa syödä ulkona hyvin kuin yrittää itse tehdä ruokaa. Toisaalta kiinalainen ruoka sisältää paljon asioita, mitä länsimaissa nykyisin oudoksutaan. Yleensä eläimistä syödään kaikki mahdollinen, ja erityisesti kanan jalat ovat suurinta herkkua.
Joka ilta löytää uusia makuja
Muitakin eroja löytyy. Monet asiat Hangzhoussa on hoidettu paremmin kuin esimerkiksi Helsingissä. Kaupunkipyöräily on loistossaan, erilaisia mahdollisia pyörän vuokraamiseen tarkoitettuja kännykkäsovelluksia on kymmeniä. Erityisesti ruuhka-aikaan pyörä on maailman helpoin ja mukavin tapa matkustaa. Kaiken lisäksi kiinalaisen katukuvaan pääsee tutustumaan paljon paremmin. Myös mobiilimaksaminen on huipussaan ja maksaminen kaupassa, ravintolassa ja muualla tapahtuukin käteisen lisäksi mobiilisovelluksilla. Kortilla täällä pääsee hyvin harvoin maksamaan mitään.
Toisaalta opiskelukulttuuri on täällä hyvin erilaista. Olen oppinut arvostamaan suomalaista koulutusjärjestelmää. Esimerkiksi opiskelijan läsnäolo kaikilla kursseilla on pakollinen ja liian useista poissaoloista seuraa helposti kursseilta ulosheitto. Välillä tuntuu, että tunneilla kaikki täytyy opetella ulkoa, eikä tarkoitus ole sisäistää tai ymmärtää asiaa. Esimerkiksi kiinan kielen tunnilla kirjan kappaleet opetellaan sana sanasta opettajan perässä ulkoa, mitään kommunikointia ei harjoitella. Tämä on yksi syy sille, miksi otimme kaverini kanssa kiinan kielen yksityistunnit normaalien tuntien lisäksi.
Valkoisena länsimaalaisena on Kiinassa usein kummajaisuus
Vaihtokohteena Kiina on mielenkiintoinen ja todellakin kokemisen arvoinen! Asuminen paikan päällä kertoo paljon enemmän kuin pelkkä matkustelu ja avaa silmät siihen, millainen kulttuuri on ja millaiset ihmiset täällä asuvat. Suomalaisena Kiina vaatii kuitenkin paljon avoimuutta ja rohkeutta, sillä esimerkiksi hygieniataso ja byrokraattisuus ovat aivan eri tasolla kuin Suomessa. Myös se, että kukaan ei ymmärrä englantia on välillä haastavaa. Kaikesta selviää onneksi muiden vaihtareiden ja kääntäjäsovelluksien avulla. Kiinalaiset ovat myös aina valmiina auttamaan: vaikka toisen kieltä ei ymmärtäisikään kuin vain muutamia sanoja, niin lopulta kaikki onnistuu!
Opiskeluiden lisäksi vaihdossa ehtii matkustaa paljon ja saada ystäviä
Kiitos ja näkemiin!
谢谢和再见!
Xièxie he zàijiàn!
P.S. Jos kiinnostaa katsoa lisää vaihtokuvia Kiinasta, Instagram-tilini on chrale_ .