Hyppää sisältöön

Haluamme olla toimiala, joka työllistää parhaat mahdolliset osaajat taustasta riippumatta

Keväällä 2024 Kemianteollisuus ry selvitti kemian alan monimuotoisuutta yhdessä Aalto-yliopiston tuotantotalouden loppuvaiheen opiskelijoiden kanssa. Selvitykseen vastasi jäsenyritysten edustajia ja henkilöstöä.

Selvityksessä käsiteltiin muun muassa koulutusta, päätöksentekoa ja kemianteollisuudessa työskentelevien henkilöiden kielitaustaa.

Erityisesti selvityksessämme nousee esiin yksi kehityskohde: kielitaitovaatimus. Sujuva suomen tai ruotsin kielen taito on kemianteollisuudessa perinteisesti nähty osana alan kokonaisturvallisuutta. Siinä missä tutkimus- ja kehitystiimeissä voidaan puhua useampaa äidinkieltä ja yhdessä englantia, on tuotanto ollut täysin yksikielistä.

Tähän selvitys suosittaa pohtimaan uusia vaihtoehtoja. Jos avaisimme tuotantotyötä vahvemmin myös henkilöille, joilla on muu kuin suomalainen kieli- ja kulttuuritausta, olisi meillä teollisuutena mahdollisuus löytää moninkertaisesti tekijöitä vastaamaan alan hiilineutraalisuus- ja luontopositiivisuustavoitteisiin. Tämä toki vaatisi muun muassa tuotantotöiden työohjeiden pohtimista uudelleen – ja mahdollisesti useammalla kielellä, mutta lopulta kuitenkin lisäisi merkittävästi mahdollisuuksiamme vastata osaajapulaan. Tällä hetkellä arvioimme toimialan tarvitsevan enemmän tekijöitä kuin kotimaan markkinat pystyvät tarjoamaan.

Vaikka uusia käytänteitä syntyy, kannattaa vanhoja hyviä käytänteitäkin vaalia ja pitää huolta pitkään mukana olleesta henkilöstöstä.

Anni Siltanen, johtava asiantuntija

Tuotannon työskentelystä useammalla kielellä ja osaajien rekrytoinnista ulkomailta on jo saatu hyviä kokemuksia jäsenyrityksissämme esimerkiksi ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.

Heidän kokemuksensa mukaan rekrytointimahdollisuudet moninkertaistuvat ja kielikysymyskin on ratkaistavissa. Erilaisista toimintaympäristöistä tulevat henkilöt ovat rikastuttaneet yhteisöä uusilla ajatuksilla, ja kun vanhoja toimintatapoja kyseenalaistetaan, löydetään samalla myös uusia tapoja tehdä töitä.

Vaikka uusia käytänteitä syntyy, kannattaa vanhoja hyviä käytänteitäkin vaalia ja pitää huolta pitkään mukana olleesta henkilöstöstä.

Lopulta kysymys on rohkeudesta löytää uusia toimintatapoja ja olla koko toimialana avoin uudelle tavalle vastata osaajatarpeeseen.

Kemianteollisuus ry:ssä näemme monimuotoisuuskysymyksen tällä hetkellä erityisesti osana osaajien saatavuutta. Haluamme olla toimiala, joka työllistää parhaat mahdolliset osaajat taustasta riippumatta.