Helsingin yliopisto kartoittaa koronaviruksen perimää suomalaispotilailta
Helsingin yliopiston tutkijat pyrkivät selvittämään koronaviruksen perimän entistä tarkemmin. Tarkoitus on sekvensoida viruksen genomi lähes kaikkien Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin koronapotilaiden näytteistä.
Tutkimalla runsaasti näytteitä saadaan lisätietoa koronaviruksen esiintymisestä ja leviämisestä. Koronaviruksen perimää tutkitaan nyt monessa muussakin maassa, joten sen muutoksia pystytään seuraamaan lähes reaaliajassa.
Genomin tutkiminen antaa tietoa viruksen muuntautumisnopeudesta ja maantieteellisestä levinneisyydestä. Tämä auttaa myös valmistautumaan tulevaisuuden epidemioihin.
Tutkijat tehostavat sekvensointia yhdistämällä Helsingin yliopiston virologian osastolla toimivan, professori Olli Vapalahden johtaman zoonoosivirologian tutkimusryhmän voimavarat Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) ja Biotekniikan instituutin (BI) kanssa.
Tämä mahdollistaa lähes kaikkien saatavilla olevien näytteiden sekvensoinnin. Tutkijat käyttävät uuden sukupolven sekvensointimenetelmiä, joiden avulla näytteet voidaan sekvensoida 2–3 päivässä.
Yksi yhteistyön muoto on Helsingin yliopiston COVID-19-ryhmä, jonka verkkosivut esittelevät tutkijoiden ja tutkimusryhmien ponnisteluja COVID-19-pandemian parissa.
Lue lisää Helsingin yliopiston uutisessa.