Jussi-Pekka Rode: Ammatillinen koulutus uudistui – mikä muuttui?
Ammatillinen koulutuksen lainsäädäntö uudistui 1.1.2018. Samalla muuttui tapa opiskella ammattiin. Uudistus vaikuttaa yrityksessä ei-työsuhteessa ja työsuhteessa olevien opiskelijoiden koulutukseen ja yritysten yhteistyöhön ammatillista koulutusta järjestävien oppilaitosten kanssa. Yrityksillä on aiempaa vahvempi rooli niin kouluttajina kuin ammatillisen koulutuksen asiakkainakin.
Päätimme Teollisuusliitto ry:n kanssa jo viime keväällä, että kemian ala tarvitsee ja saa erityistä huomiota lainsäädäntömuutosten osalta. Sovimme, että liitämme palkkamallikoulutusten yhteyteen tunnin pituisen koulutuksen amisreformista, kuten uudistusta tuttavallisemmin kutsutaan. Koulutukset järjestettiin tammikuussa 2018 Hämeenlinnassa, Joensuussa, Hangossa ja Pietarsaaressa. Joulukuussa 2017 pidettiin yhteinen webinaari. Koulutuksissa käsiteltiin uudistuksen keskeisimpiä muutoksia yrityksen ja yrityksen henkilöstön kannalta erityisesti kemian alalla.
Käsittelimme myös keskeisimmät työehtosopimusmuutokset ja annoimme neuvoja mahdollisiin uudistuksen aiheuttamiin muutostarpeisiin. Reformi vaikuttaa ammatillisen koulutuksen tarjontaan, se lisää valinnaisuutta ja vähentää tutkintojen määrää. Haaste on jatkossakin saada kemian alalle opiskelijoita. Tilaisuuksissa kysyttiin eniten käytännön muutoksista. On paljon yrityksestä ja oppilaitoksesta kiinni, miten toimitaan. Kehotankin aina olemaan yhteydessä sopivaan oppilaitokseen, jos tarvetta opiskelijoille on.
Kemianteollisuus ry järjestää amisreformista kemian yrityksille laajemman webinaarin 25.1.2018 klo 10. Jäsenille lisätietoa aiheesta löytyy Kemiaextrassa. Järjestämme Teollisuusliiton kanssa yhteisen työpaikkaohjaajakoulutuksen Murikka-opistolla 23.-25.4. Koulutuksessa käsitellään laajemmin työpaikalla tapahtuvan koulutuksen suunnittelua, ohjausta ja arviointia. Koulutukseen ovat tervetulleita niin luottamushenkilöt kuin yritysedustajat.