Juttukilpailun palkinnot jaettiin kesätoimittajatilaisuudessa ‒ voittajatyö kurkistaa leipomisen kemiaan
Kemianteollisuuden juttukilpailun voittajaksi palkittiin Viivi Akkanen, joka tarkasteli työssään leipomista kemian näkökulmasta. Toisen palkinnon pokkasi Maria Nykänen aurinkoenergiaa käsittelevällä jutullaan. Anna-Meria Keijonen, Julianna Asikainen ja Vilma Rantanen saivat kunniamaininnan työstään ”Kemia globaalien haasteiden ratkojana”.
Kemianteollisuus ry järjesti kevään aikana journalismista kiinnostuneille opiskelijoille juttukilpailun, joka kannusti kirjoittamaan kemian liittyviä artikkeleita sekä arjen että yhteiskunnan näkökulmasta. Palkintojenjako järjestettiin 20.6 Kemianteollisuuden kesätoimittajatilaisuuden yhteydessä.
Juttukilpailun ensimmäisen sijan ja 1 500 euron palkinnon sai elintarviketieteitä Helsingin yliopistossa opiskeleva Viivi Akkanen jutullaan ”Kuivakakku – kemiaa kahvipöydässä”. Akkasen työssä käytiin läpi kuivakakun resepti kemian näkökulmasta ja kerrottiin muun muassa, miksi liian pitkään vatkattu kakku lässähtää ja miten sokerikiteiden rakenne vaikuttaa lopputulokseen. Ruokablogia pitävälle Akkaselle leipomisesta kirjoittaminen tuntui luontevalta.
”Yhdistin artikkelissa kiinnostukseni sekä kemiaan että leipomiseen. Sain kilpailusta ehdottomasti lisää motivaatiota kirjoittamiseen ja ties vaikka erikoistun opiskelujeni maisterivaiheessa elintarvikekemiaan. Tosi hienoa, että tällainen kilpailu järjestettiin, ja olen todella yllättynyt voitostani”, Akkanen iloitsee.
Juttukilpailun tuomaristoon kuuluivat Lännen Median lukemistotuottaja Marjo Oikarinen, Tampereen yliopiston journalistiikan opettaja Maarit Jaakkola, Kemianteollisuuden johtaja Susanna Aaltonen ja Kemianteollisuuden bloggaaja ja nuorisopanelisti Anne Koistinen.
”Voittajatyössä yhdistyvät oivaltavasti tieteen popularisointi ja arjen kemia. Akkanen on valinnut hauskan tavan käsitellä kemiaa ja purkanut auki kuivakakun reseptin. Juttu tarjoaa hyödyllistä tietoa leipurille”, tuomariston puheenjohtaja Oikarinen sanoo.
Aurinkoenergiaa ja globaalien haasteiden ratkomista
Juttukilpailun toisen palkinnon ja 500 euroa sai Tampereen teknillisessä yliopistossa tietojohtamista opiskeleva Maria Nykänen aiheellaan ”Auringon avulla kohti päästötöntä tulevaisuutta”. Tuomariston mukaan toiseksi tulleessa työssä on ansiokkaasti laajennettu uusiutuvan energian käyttöä myös varastoinnin ratkaisuihin.
”Olen kiinnostunut toimittajan työstä, ja tässä kilpailussa minua innosti tiedejournalismin muokkaaminen yleistajuiseksi. Kilpailun ansiosta perehdyin aurinkoenergiaan perin pohjin. Kirjoittaisin mielelläni jatkossakin kemiaan liittyvistä aiheista”, Nykänen kertoo.
Kunniamaininnan saivat Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun tulevat yhdeksäsluokkalaiset Anna-Meria Keijonen, Julianna Asikainen ja Vilma Rantanen aiheellaan ”Kemia globaalien haasteiden ratkojana”. Työ koostui sekä videosta että tekstistä, ja tuomaristo antoi kolmikolle kehuja ansiokkaasta tiedonhankinnasta ja omien ideoiden hyödyntämisestä.
”Tykkäämme kilpailuista, joten kemian opettajamme rohkaisi meitä osallistumaan. Tässä kilpailussa oli erityisen kivaa se, että osallistujille järjestettiin näin hauska lopputilaisuus. Kemia kiinnostaa meitä, koska se on läsnä kaikessa ja niin loogista ja järkeenkäypää”, Keijonen, Asikainen ja Rantanen sanovat.
Kesätoimittajatilaisuuden puheenvuoroissa korostettiin erikoistoimittajien tärkeyttä
Juttukilpailun palkintojenjaon lisäksi kesätoimittajatilaisuudessa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja. Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä puhui kemian tulevaisuuden mahdollisuuksista, sarjayrittäjä Tuomas Poskiparta kertoi yritysrajat ylittävistä yhteistyömuodoista, tekniikan tohtori Maija Pohjakallio syvensi kemian roolia bio- ja kiertotaloudessa sekä Sanomalehtien Liiton vuoden parhaimman jutun kirjoittanut toimittaja Juha Vainio kertoi palkitun juttunsa syntymisestä.
Lännen Mediassa toimittajana työskentelevä Vainio pitää kemiaa erinomaisen hyvänä vaihtoehtona erikoisalaa miettiville toimittajanaluille.
”Kemian kautta voidaan nostaa esille paitsi positiivisia tarinoita myös yhteiskunnan epäkohtia. Nykyisin tietoa on niin helposti saatavilla, joten ihmiset haluavat lukea syväluotaavia ja taustoitettuja artikkeleita, joihin kirjoittaja on perehtynyt huolella. Erikoistuminen tiettyyn alaan antaa paremmat eväät tehdä laadukasta journalismia.”
Kemianteollisuus ry kiittää vielä kerran kaikkia osallistujia upeista töistään. Kilpailun juttuja tullaan julkaisemaan Kemianteollisuuden verkkosivuilla kesän ja syksyn aikana.
Kuvat: Matti Matikainen