Hyppää sisältöön

Kemian alan maailmaa muuttavat työt esillä Tyttöjen päivänä 11.10.

Pääkaupunkiseudun soroptimistien Tyttöjen päivä 2021-tapahtuma toteutetaan tänä vuonna etänä 11.10.2021. Tarkoituksena on innostaa nuoria opiskelemaan luonnontieteellisiä ja matemaattisia aineita, jotka mahdollistavat uran tulevaisuuden ammateissa. Yläkouluille tarkoitettuun tapahtumaan lupautuneet yhteistyökumppanit ovat innolla mukana. Oppilaita on osallistumassa 22 koulusta 44 ryhmää noin 800.

Kemianteollisuus ry on mukana soroptimistien järjestämässä Tyttöjen päivän ohjelmassa maanantaina 11.10. Tapahtuma siirtyi tiedekeskus Heurekasta virtuaaliseksi kokonaisuudeksi, mutta luvassa on silti monipuolinen ja kiinnostava matka teknologian, luonnontieteiden ja matematiikan maailmassa.

Kemianteollisuuden virtuaalista ständiä juontaa 20-vuotias Aino Kuusi, joka opiskelee toista vuotta bioinformaatioteknologiaa Aalto-yliopistossa.

– Minua kiinnostaa erityisesti terveyttä ja hyvinvointia edistävä teknologia ja myös ympäristökysymykset. Saimme ystäväni kanssa Millenium Youth Prize 2021 -palkinnon ideallamme puhdistaa raskasmetalleja järvistä magnetosomisten bakteerien avulla, Aino kertoo itsestään.

Kemianteollisuuden virtuaalisella ständillä Kuusen haastateltavina vierailevat päivän aikana Hycamiten Laura Rahikka ja Niina Grönvist, Kiillon Lilli Puntti, Kemianteollisuus ry:n Anni Siltanen, kemian opiskelija ja Kemianteollisuus ry:n Nuori kemia -paneelin jäsen Hilla Nieminen sekä kauppatieteiden opiskelija ja Orionilla työskentelevä Matleena Inget.

– Esimerkkien kautta on helpompi hahmottaa, millaisia ura- ja opintopolkuja kemianteollisuudessa on tarjota. Keskiössä alallamme on ymmärrys luonnontieteistä ja tekniikasta, mitä kannustamme opiskelemaan. Kemistien ja insinöörien rinnalla tarvitsemme myös liiketaloudellista osaamista ja esimerkiksi viestintäosaamista. Kemian alalla aidosti pääsee muuttamaan maailmaa ja olemaan osa globaaleja ratkaisuja tehtävässä kuin tehtävässä, summaa päivää Kemianteollisuus ry:n osaamisen ja vetovoiman asiantuntija Auli Piiparinen.


Miksi teknologiaa ja luonnontieteitä juuri kansainvälisenä tyttöjen päivänä?

Tapahtumalla on yli 20 tukijaa ja yhteistyökumppania yliopistoista yrityksiin ja toimialojen järjestöihin. Mukana ovat mm. Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Kemianteollisuus, Kemira, Mehiläinen Töölö ja Forum, SAP Finland ja Teknologiateollisuus.

Teknologia- ja tekniikka-alat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia tulevaisuuden työmarkkinoilla – myös naisille. Tällä hetkellä naisten osuus alan työvoimasta on keskimäärin vain 22 prosenttia. On tärkeää, että erilaisten käyttäjien tarpeet ja näkemykset tulevat huomioiduksi palveluita ja ratkaisuja kehitettäessä. Naisten kyvyt ja ideat tuovat aloille lisäarvoa ja heidän työpanostaan tarvitaan. Matematiikan ja luonnontieteiden opiskelu antaa pohjan alan ammatti-, ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opinnoille ja mahdollisuudet tulevaisuuden uraan teknologia- ja tekniikka-aloilla.

Teknologia ja tekniikka vaikuttavat lähes kaikkiin elämämme osa-alueisiin. Teknisillä innovaatioilla, teknologiateollisuudella sekä luonnontieteiden tutkimuksella ja sovelluksilla on keskeinen rooli niin maapallon elinkelpoisuuden säilyttämisessä kuin jokapäiväisessä arjessamme. Teknologian ja tieteen ratkaisuilla voidaan hidastaa ilmastonmuutosta, pelastaa ihmisiä ja suojella luontoa, saada ruokaa pöytään ja luoda viihdettä.

(Valokuvassa Aino Kuusi)