Kemianteollisuuden Mika Aalto: ”Vedyllä on keskeinen rooli teollisuuden hiilineutraaliustavoitteisiin pääsemisessä.”
Kemianteollisuus oli mukana osana SuomiAreenaa järjestetyssä Vetyareenassa. Keskusteluissa avattiin eri näkökulmia siihen, miten rakennetaan kestävä ja kilpailukykyinen vetytalouden ekosysteemi, jossa yhdistyvät työllisyys, teollisuus ja turvallisuus sekä koko Suomen kilpailukyky kansainvälisillä markkinoilla.
Kemianteollisuuden toimitusjohtaja Mika Aalto puhui ” Riippumaton vety tuo turvaa ja energiavarmuutta”-paneelikeskustelussa yhdessä europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin, Hitachi Energy Finlandin Matti Vaattovaaran ja Huoltovarmuuskeskuksen Anssi Paalasen kanssa mm. energiaomavaraisuudesta niin Suomen kuin Euroopan tasolla, vihreän siirtymän investointien saamisesta Suomeen sekä siitä, miten voisimme olla mukana eurooppalaisen vetysiirtymän etulinjassa.
Kemianteollisuus on Suomen suurin vedyn valmistaja ja käyttäjä: ala valmistaa Suomessa vedystä 90 % ja käyttää siitä 80 %. Vedyllä ja vedyn jatkojalosteilla voidaan korvata erilaisia fossiilisia polttoaine- ja raaka-ainevaihtoehtoja.
– Vedyllä on keskeinen rooli teollisuuden hiilineutraaliustavoitteisiin pääsemisessä, sanoi Mika Aalto. – Vedyn avulla tehdään peruskemikaaleja, joista voi vedyn avulla tehdä fossiilivapaata. Tarvitsemme edelläkävijöitä, innovaatioita ja investointeja, jotta saamme vetytalouden toimimaan. Lisäksi on huolehdittava, ettei vetyhankkeille ole lainsäädännöllisiä esteitä ja että luvitus on sujuvaa, jotta saamme niitä eteenpäin.
Kemianteollisuuden johtava energia- ja ilmastoasiantuntija Tuomas Tikka esitteli Vetyareenan Vetyvartti-tilaisuudessa toimialan päivitettyä vähähiilisyystiekarttaa. Tiekartassa vety kytkeytyy vahvasti nykyiseen tuotantoon ja tulevaisuuden raaka-ainemuutoksiin.
– Ilmastoystävällistä kasvua on mahdollista tavoitella monien vetyjohdannaisten avulla, joka vaatii paljon puhdasta sähköä ja isoja teollisuuden investointeja, Tikka nosti esiin. – Hiilineutraaliuuden saavuttamisessa keskeistä tulee olemaan, että Suomen toimintaympäristö on kunnossa ja lainsäädäntö tukee tätä muutosta.