Hyppää sisältöön

Kesäkemiaa: Energiateknikko kotonaan kemianteollisuudessa

Vierailen Lappeenrannan Joutsenossa Kemiran tuotantolaitoksessa ja tapaan energiatekniikkaa Lappeenrannan yliopistossa opiskelevan Kalle Malisen. Kalle on kolmatta kesää Kemiralla töissä, tämä kerta on kuitenkin erityinen, sillä Kalle on ensimmäistä kertaa esimiesasemassa, tarkemmin kloraattitehtaan tuotannon esimies. Työhön on tullut uutta sisältöä.

– ”Onhan tämä iso harppaus eteenpäin, hommaa on enemmän kuin osasin edes ajatella. On ollut opettavaista tehdä ensin käytännön hommia työntekijänä ja nyt nähdä tämä toisesta kulmasta toimihenkilönä.”

Energiatekniikka ja kemianteollisuuden tehdas eivät äkkiseltään kuulosta osuvalta yhdistelmältä, mutta poikkitieteellisyys on päivän sana ja Kalle ottaa siitä kaiken irti. Kesätyön jälkeen hän aloittaa Kemiralla gradunsa kirjoittamisen. Kalle toteaa, että kemianteollisuuden työpaikat ovat monille vieraita ja teollisuutta ei tunneta. Opiskelukavereiden ihmettelylle Kalle kohauttaa olkia: ”Tämä on sellainen paikka että tänne on mukava hakea, on aina ollut se ensimmäinen mihin laitan paperit keväällä.”

Kemianteollisuus on tullut Maliselle tutuksi lukion Meteli eli metsäklusteri -linjan kautta. Linjalla tutustutaan lähialueen teollisuuteen, tehdään yliopisto-opintoja ja suoritetaan kesätyö tai työharjoittelu teollisuuden parissa, jalka siis on syvällä oven välissä kun on päässyt tutustumaan tehtaisiin, joihin ei yleensä oteta alle 18 vuotiaita töihin. Diplomityön valmistuttua Malinen haluaa töihin ja siksi opinnot ovat edenneet rivakasti. Töissä on ollut mukavaa, ”aivan kuin kotiin tulisi”, hän toteaa.

Lisätietoja

Kesäkemiaa-juttusarjassa haastatellaan Kemianteollisuuden jäsenyritysten kesätyöntekijöitä ja tehdään tunnetuksi niin yrityksiä kuin erilaisia urapolkujakin. Juttusarjaan kesätyöntekijöitä haastattelee Kemianteollisuuden kesäkatalyytti Eveliina Kunttu.