Nuorten yrittäjyys ja talous NYT julkaisee vuosittain tutkimuksia nuoriin ja työelämään liittyen. Keväällä julkaistiin Nuorten tulevaisuusraportti 2024, jossa keskityttiin nuorten (yläkoulu, lukio, ammatillinen) kokemuksiin kesätöistä ja työelämästä. Tälläkin hetkellä nuoria on kesätöissä eri puolella Suomea ja NYT:n tutkimustuloksista selviää, että yhä useampi nuori aikoo hakea kesätöihin. Suurin osa nuorista kokee myös omaamansa riittäviä työelämävalmiuksia ja näiden nuorten määrä on noussut neljässä vuodessa jopa 14 prosentilla.
Nämä ovat hienoja uutisia, mutta toisaalta huolenaiheitakin riittää.
Työelämää innoissaan odottavia nuoria on yhä vähemmän. Yhä useampi nuori on myös huolissaan työelämän kuormittavuudesta sekä vapaa-ajan riittävyydestä. Mielikuvat työelämästä voivat olla melko ummehtuneita ja moni nuori on huolissaan siitä, onko hänellä töiden jälkeen riittävästi vapaa-aikaa. Työelämän negatiivisuutta voi hälventää näyttämällä ja muistuttamalla työelämän hyvistä puolista. Työelämässä ihmisen osaaminen ja tietotaito kehittyy ja työpaikalta voi löytää ystäviä koko loppuelämäksi. Lisäksi työelämässä voi inspiroitua ja kokea onnistumisen tunteita.
On tärkeää osoittaa nuorille, miten paljon työelämällä on heille annettavaa, mutta toki myös työelämä vaatii ajoittain kehitystä. Suurin osa nuorista haluaa työskennellä yhteisössä, jossa on samat arvot kuin heillä. Esimerkiksi työympäristön yhdenvertaisuus ja muiden arvostus korostuu tutkimuksen vastauksissa. NYT:n tutkimustuloksia lukiessa vastaajista tytöt ovat eniten innokkaita hakemaan kesätöitä (75 %), pojat seuraavaksi innokkaimpia (71 %), ja sukupuolekseen jonkin muun ilmoittaneista prosentti on kaikista matalin (67 %). NYT:n raportissa todetaan, että ”–yhteenkuuluvuuden kokemukset olivat merkittävästi yhteydessä kesätöihin hakeutumiseen” ja ”kategorian ”muu” vastaajilla on ollut enemmän negatiivisia kokemuksia kesätöistä kuin tytöillä ja pojilla.” Meillä onkin tässä yhteiskunnassa varmasti vielä tekemistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi, jotta yhä useampi nuori voi hakea kesätöihin innoissaan ja luottavaisena, varmana siitä, että hänet otetaan vastaan rohkeasti omana itsenään.
NYT kysyi nuorilta heidän kesätyökokemuksistaan ja siitä, miten nämä kokemukset ovat vaikuttaneet heidän suhtautumiseensa työelämään. Vain 47 prosenttia nuorista oli vastannut, että kesätyökokemus sai suhtautumaan myönteisemmin työelämään. Vaikka kesätyöntekijä on työpaikalla lyhyemmän ajan kuin muut työntekijät, on hänen opastamisensa merkityksellistä. Nuorelle on hyvä kertoa selkeästi, millaisia odotuksia häntä kohtaan on ja mitkä ovat työpaikan käytännöt. Perehdytyksessä on hyvä esitellä työpaikkaa laajemmin eikä ainoastaan työtehtävää mitä nuori tulee tekemään. Nuorella tulee olla ohjaaja, säännöllisiä tapaamisia sekä selkeää palautetta työstä. Nuorta on myös hyvä kannustaa kesätyöjakson aikana. NYT:n tutkimuksen mukaan vain puolet vastanneista nuorista oli saanut mielestään riittävästi kannustusta kesätöissään.
Annetaan siis jokaiselle nuorelle hyvä kokemus kesätöistä ja uskoa tulevaisuuden työelämään. Pienillä teoilla voimme tarjota nuorille vielä entistä hienomman ja merkityksellisemmän työelämäkokemuksen kesätöiden aikana.