Kiilto kehitti purettavan liimasidoksen – Mullistava keksintö toimii kaikkialla missä liimaa käytetään

Kiillon kehittämä purettava liimasidosteknologia Debonding on Demand mahdollistaa monien eri materiaalien uudelleenkäytön ja kierrätyksen.
Keksintö on mullistava, sillä liimasidokset ja kiinnityslaastit on perinteisesti suunniteltu kestämään käytännössä ikuisesti, mikä hankaloittaa nyt materiaalien uusiokäyttöä ja kierrätystä. Esimerkiksi kylpyhuoneremontissa laatat ja laastit joudutaan purkamaan järeillä työkaluilla, jolloin syntyy valtava määrä rakennusjätettä, pölyä ja melua.
Uusi kemiallinen liimainnovaatio tekee mahdolliseksi siistin remontin, jossa sekä vanhat laatat että taustapinta jäävät ehjiksi ja ne voidaan käyttää uudelleen.
Rakentamiseen ja remontointiin kehitetyssä Debonding on Demand -ratkaisussa liima muutetaan pulveriksi erilaisten teknologioiden avulla. Menetelmä valitaan laatan taustalla olevan pinnan mukaan: esimerkiksi kipsilevystä liimasidos irtoaa mikroaaltojen avulla, metallista taas sähkömagneettisella induktiolla.
– Laatta saadaan kokonaisena pois, ja alla oleva pinta säilyy vahingoittumattomana eikä sitä välttämättä tarvitse uudistaa, kertoo Kiillon Chief Ecosystem Officer Raija Polvinen. Hänen mukaansa samaa teknologiaa voidaan soveltaa myös saumalaastiin, joka muutetaan jauhemaiseksi ja irtoavaksi lämpöilmapuhaltimen avulla. Sen jälkeen laasti imuroidaan pois ja voidaan palauttaa Kiiltoon kierrätettäväksi.

Pitkäaikainen haave toteutui
Kiillolla on yli sadan vuoden kokemus maailman johtavien kemianteollisuuden ratkaisujen valmistamisesta. Ajatus purettavasta liimasta oli itänyt yrityksen tuotekehityksessä jo pitkään, kunnes noin viisi vuotta sitten ideaa alettiin kehittää tosissaan.
– Kun kiertotalous alkoi näkyä trendikartalla ja teki tuloaan myös lainsäädäntöön, päättelimme, että nyt on hyvä aika tutkia, miten hallitun purettavuuden voisi toteuttaa kemiallisesti. Alaa uudistavat innovaatiot vaativat onnistuakseen aina myös markkinalta valmiutta niiden hyödyntämiseen.
Yhteistyökumppanit löytyivät helposti, ja kaksivuotinen tutkimushanke tuotti hedelmää. Tällä hetkellä tilanne on se, että teknologiaa pilotoidaan ja testataan korjausrakentamisessa. Myös kaupallistaminen on päässyt vauhtiin.
Ympäristö ja luonto kiittävät
Polvinen on innoissaan uudesta liimaratkaisusta monestakin syystä. Ehkä eniten siksi, että sen avulla suuri osa rakentamisessa ja remontoinnissa syntyvästä jätteestä voidaan muuttaa uudelleenkäytettäväksi ja kierrätyskelpoiseksi. Lähes kolmannes kaikesta maailmassa syntyvästä jätteestä kun on juuri rakennusten purkujätettä.
Ympäristövaikutukset vähenevät monin tavoin.
– Keraamisia laattoja asennetaan maailmassa vuosittain noin 18 miljardille neliömetrille. Laattojen valmistusprosessissa käytetään melko paljon energiaa, niitä poltetaan ja lasitetaan kuumissa uuneissa, jolloin kasvihuonepäästöjä syntyy yhtä paljon kuin jos ajettaisiin 60 miljoonalla bensa-autolla vuoden ajan yhtä soittoa.
– Jos osakin näistä laatoista käytettäisiin uudestaan, eikä uusia tarvitsisi valmistaa niin paljon, vaikutus kasvihuonepäästöihin olisi merkittävä, Polvinen summaa.
Hän muistuttaa myös laattavalmistuksen vaikutuksesta biodiversiteettiin, sillä laatoissa käytettävää savea kaivetaan usein biologisesti monimuotoisilta alueilta, esimerkiksi Intian metsissä. Mitä enemmän laattoja pystytään kierrättämään, sitä vähemmän luonto kärsii.
Valtavat mahdollisuudet
Kiillon kehittämän liimasidosteknologian mahdollisuudet eivät rajoitu pelkästään rakentamiseen. Polvisen mukaan kyse on ainutlaatuisesta innovaatiosta koko maailman mittakaavassa, sillä se mahdollistaa helpon korjaamisen sekä monien materiaalien ja komponenttien uudelleenkäytön ja kierrättämisen.
– Meillä on niin sanottu kemiallinen työkalupakki, jonka avulla hallittu purettavuus pystytään räätälöimään moneen erilaiseen liimakemiaan. Debonding-teknologian sovellusalueita löytyy runsaasti esimerkiksi huonekalu- ja autoteollisuudesta, laivanrakennuksesta, elektroniikkakomponenttien kiinnityksestä ja akkujen kennostoista.
Esimerkiksi yksittäiselle huonekalulle voidaan antaa monta uutta elämää laminaattipintaa tai tekstiiliverhoilua vaihtamalla.
– Jotta kiertotalous saadaan pyörimään, tarvitaan monien toimijoiden yhteistyötä sekä ekosysteemien, arvoketjujen ja kumppanuuksien rakentamista. Jos puhutaan laatoista, uusi innovaatio mahdollistaa esimerkiksi kylpyhuoneen osaremontin, jolloin kaikkia laattoja ei tarvitse vaihtaa. Vuokrataloyhtiöt taas voivat kierrättää käytettyjä laattoja korjauskohteissaan. Kierrätyslaattoja voisi myös murskata mosaiikin raaka-aineeksi ja myydä eteenpäin koristelaattoina, tai murskata mosaiikin raaka-aineeksi.
