Hyppää sisältöön

Lausunto: Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan toimijoiden strategiset painopisteet, toimialat ja osaamiskeskittymät

Kemianteollisuus ry kiittää mahdollisuudesta lausua TEM:n hallinnonalan toimijoiden strategisista painopistealueista, toimialoista ja osaamiskeskittymistä, joiden tulisi jatkossa olla uudistettavan hallinnonalan yhteisen tekemisen keskiössä kestävän kasvun ja uusien teollisten toimialojen aikaansaamiseksi.

Kemianteollisuus ry pitää hyvänä, että painopisteitä määritellään vaikuttavuuden tehostamiseksi. Selkeät painopistealueet auttavat kohdentamaan resursseja ja toimenpiteitä tehokkaammin. Painopisteet voivat parantaa myös yhteistyötä toimijoiden välillä synergioiden ja innovaatioiden kautta. Selkeät painopisteet auttavat niin ikään löytämään strategisen suunnan, mikä auttaa toimijoita keskittymään toimenpiteisiin, jotka mahdollistavat pitkän aikavälin tavoitteet ja kestävään kasvun. Kaikkien hallinnonalan ohjausasiakirjojen tulisi olla vahvasti linjassa keskenään eivätkä aiheuttaa ristiriitaa myöskään muiden hallinnonalojen ohjaus- ja
strategisten asiakirjojen osalta. Ohjausasiakirjoissa tulee lisäksi pyrkiä selkokielisyyteen ja välttää turhien uudissanojen keksimistä, jolloin tavoitteiden toimeenpano selkeytyy.

Sen sijaan liian tiukat painopisteet voivat rajoittaa toimijoiden joustavuutta ja kykyä reagoida nopeasti muuttuviin olosuhteisiin ja uusiin mahdollisuuksiin. Painopisteet väärin valittuina voivat johtaa myös epätarkoituksenmukaiseen resurssien epätasaiseen jakautumiseen, jolloin jotkin tärkeät alueet saattavat jäädä vähemmälle huomiolle. Mikäli taas painopisteet eivät ole riittävän hyvin koordinoituja, voi syntyä päällekkäisyyksiä tai ristiriitoja eri toimijoiden välillä.

Kemianteollisuus haluaa lisäksi muistuttaa, että esimerkiksi kemianteollisuuden eri osa-alueiden, myös muiden kuin lääketeollisuuden, kehitys on kiihtyvää ja siten ansaitsee huomion myös painopisteitä määriteltäessä. Korkean teknologian tuotteiden ohella on huomioitava myös suuren volyymin vientituotteet.

Kemianteollisuus ry:n näkemyksen mukaan painopisteiden valinnassa on huomioitava alat, jotka ovat merkittäviä Suomen kilpailukyvyn ja tulevaisuuden kasvun kannalta. TKI-intensiiviset toimialat tulisi tässä viitekehyksessä ajatella riittävän laajasti. Kestävän kehityksen ja
ilmastokriisin ratkaiseminen vaativat panostuksia kiertotalouteen, vähähiilisiin energiaratkaisuihin ja resurssien tehokkaaseen käyttöön. Digitalisaation edistäminen ja datatalouden hyödyntäminen ovat avainasemassa tuottavuuden parantamisessa ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien luomisessa. Painopisteiden valinnassa on myös huomioitava, mitkä toimialat ovat pikemminkin tukitoimintoja ja mitkä varsinaisia arvon tuottajia. Esimerkiksi ICT:n osalta on tunnistettava, että ICT:n täysimääräinen hyödyntäminen eri toimialoilla voi tuottaa moninkertaiset hyödyt verrattuna siihen, että Suomi keskittyy eri ICT-teknologioiden kehittämiseen.

Kemianteollisuus näkyy vahvasti useilla eri painopistealueilla ja osaamiskeskittymissä, kuten lääke- ja bioteollisuus, energiateollisuus (uusiutuvat polttoaineet), akkuarvoketju, kiertotalous ja vetytalous.

Uusien ja puuttuvien palveluiden osalta Kemianteollisuus ry katsoo, että Suomeen tarvitaan valtiollinen neuvontapalvelu, joka ohjaa ja opastaa yrityksiä EU:n investointirahoitusinstrumenttien hyödyntämisessä. Tämän tulisi johtaa EU-rahoituksen huomattavasti nykyistä parempaan kotiuttamiseen. Lisäksi tarvittaisiin instrumentti, joka houkuttelisi kasvuun lähteneitä yrityksiä edelleen jäämään Suomeen eikä sen sijaan houkuttelisi kasvuyritysten myyntiä ulkomaille.

Kemianteollisuuden näkemyksen mukaan innovaatioekosysteemiä pystytään vahvistamaan ja kehittämään parhaiten julkisen ja yksityisen sektorin tiiviissä yhteistyössä. Tiivis vuoropuhelu auttaa varhaisessa vaiheessa tunnistamaan tukitarpeet, joita jatkuvasti muuttuvassa ekosysteemissä tarvitaan.