Hyppää sisältöön

Lisää talouskasvua ja hyvinvointia kemianteollisuuden kasvun kaavalla

Suomella on takanaan menetetyt 17 vuotta. Talous on kasvanut vähemmän vain Kreikassa ja Italiassa. Valtiontalouden valtavat alijäämät ja paisunut velkasuhde tutisuttavat hyvinvointivaltiota. Työttömyysaste on EU-maiden kolmanneksi korkein.

Merkittäviä tuottavuutta ja työpaikkoja tuovia ideoita ei ole syntynyt. Myöskään ulkomailta ei ole investoitu innokkaasti Suomeen. Ulkomaalaiset yritykset työllistävät Suomessa vähemmän kuin monessa muussa EU-maassa.

Suomi ei ole ollut tarpeeksi innovatiivinen maa tai haluttava investointikohde. Etenkin investoinneista kemianteollisuuden yrityksillä on karvaita kokemuksia. Luvitusprosessit ovat luvattoman epäselviä ja sääntely usein muita EU-maita tiukempaa.

EU-maita ja Suomea koskevan sääntelyn tilaa kuvaa se, että EU:n sääntelyvimma on tätä nykyä maailmalla useammin vitsi kuin ylpeydenaihe.

Pohjalta pinnalle – Suomesta haluttava investointikohde

Kaava kasvulle on yksinkertainen. Tarvitaan ideoita, osaajia ja vetävä toimintaympäristö. Tämä synnyttää uusia sijoituksia ja tuottavia yrityksiä.

Kasvuun vaikuttavia osa-alueita voidaan kehittää kotimaisin toimin. Luvitusprosessin tulee olla nopea ja selkeä. Sen on hoiduttava yhdeltä luukulta ja määräaikaan mennessä. Yrityksiä tulee auttaa. Tarvitaan kansallinen investointinyrkki avustamaan käytännön asioissa.

Yrityksiä koskevan sääntelyn tulee olla yksinkertaista ja ennakoitavaa. Sääntelyssä ei voida vetää EU:n kireintä linjaa. Päinvastoin, säädöksiä tulisi tulkita minimin mukaan. Tälle on syynsä. Suomi on investoinneista kamppaileva Euroopan Pohjois-Karjala, jolla ei ole varaa Nokia-aikojen snobismiin.

Ammatillinen osaaminen on a ja o

Ammatillisia osaajia tarvitaan jatkossakin. Kuka haluaa rakentaa tehtaan maahan, jossa ei ole tarvittavaa osaamista? Uudet akkuteknologiat edellyttävät rautaisia osaajia. Ammatillinen koulutus puolestaan tarvitsee arvostusta ja rahaa. Tarvittaessa ammatillista koulutusta tulee voida antaa englanniksi.

Luonnontieteelliseen ja matemaattiseen osaamiseen tulee panostaa. Lisäksi tutkimus- ja tuotekehitystyötä tulee vahvistaa laajentamalla verovähennys laitehankintoihin sekä laventamalla yhdistelmävähennyksen määritelmää siten, että kannustinvaikutus todella toteutuu.

Vientiä tulee edistää palauttamalla merikuljetuksiin kytkeytyvät väylämaksut aiemmalle tasolleen. Vihreää siirtymää puolestaan tukisi sähköistämisen tuen – vastaavia tukia on käytössä jokaisessa kilpailijamaassa – jatkaminen vuoden 2026 jälkeen. Kemianteollisuuden yritysten tavoitteena on hiilineutraali tuotanto vuoteen 2045 mennessä.

Suomen on aika uudistua ja kääntää katse yritysmyönteiseen ja kasvua edistävään politiikkaan. Kemianteollisuus haluaa olla osa käännettä parempaan, ja tarjota töitä tulevaisuudessa mahdollisimman monelle suomalaiselle.

Julkaisimme tänään kasvuviestimme, jotka on suunnattu maan poliittisille päättäjille. Lue täältä lisää kemianteollisuuden kasvun kaavasta, jolla luodaan lisää hyvinvointia ja työpaikkoja Suomeen.