Maria Matveinen: Kesäduunissa Kemiralla
Kesälomalaiset palailevat lomiltaan ja kesätyöläisten urakka alkaa olla loppumaisillaan. Lomalaiset ovat saaneet nauttia ennätyshelteistä, mutta minä olen viettänyt kesäni ilmastoidussa laboratoriossa.
Kemiran Espoon tutkimuskeskuksella on ollut tänä kesänä kymmenkunta kesätyöntekijää eri tiimeissä. Itse pääsin toukokuussa aloittamaan Oil & Mining –tiimissä Minerals & Metals puolella. Kemiran Oil & Mining segmentissä keskitytään tarjoamaan innovatiivisia kemikaaleja ja sovellusosaamista, joiden avulla voidaan parantaa prosessi- ja tuotantotehokkuutta öljyn, kaasun ja metallien talteenotossa.
Kiinnostukseni kemian alaa kohtaan on alitajuisesti saattanut tulla isältäni, joka on kemiantekniikan diplomi-insinööri, mutta piste iin päälle tuli yläasteella. Silloin minulta kysyttiin olenko ihan varma, että haluan osallistua lisäkemian tunneille, sillä olin ainut kurssille ilmoittautunut tyttö. Tottakai halusin! Viimeistään siitä lähtien olen ollut erityisen kiinnostunut juuri kemiasta. Kemiassa minua kiehtoo sen monimuotoisuus, sitähän on kaikkialla! Kirjoitin IB-lukiosta Higher level kemian ja olen opiskellut Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kemian laite- ja prosessitekniikkaa sekä tehdassuunnittelua. Kandivaiheessa opiskelin lisäksi sivuaineenani ympäristötekniikkaa. Kiinnostukseni kaivosalaa kohtaan alkoi opiskelujeni kandivaiheessa, kun kandityöni aihe liittyi kaivosalan kiinteiden jätteiden käsittelyyn. Myös diplomityöni aihe liittyi kaivosalan jätteenkäsittelyyn ja senpä takia olenkin erittäin tyytyväinen työskennellessäni nyt Oil & Mining –tiimin Minerals & Metals -puolella Kemiralla.
Kemian alan kokemusta olen haalinut aiemmissa kesätöissäni. Yhden kesän olen ollut tutustumassa entsyymien valmistukseen ja yhden kesän tutkimusapulaisena yliopistolla kaivosnäytteitä käsittelemässä. Nykyisessä kesätyössäni olen saanut kartuttaa tietämystäni kaivosalasta ja päässyt tutustumaan etenkin rautamalmin sintteröintiin. Työtehtäviini kuuluvat rautamalmin granulointi sekä syntyneiden granuleiden erilaisten ominaisuuksien mittaaminen. Mittaan esimerkiksi lujuutta, tiheyttä, pölyävyyttä ja partikkelikokoa.
Kemiralta tulen kesätöideni jälkeen kaipaamaan mukavaa työilmapiiriä, hyviä tyyppejä, maukasta lounasta työpaikkaruokalassa, lyhyttä työmatkaa (olen saanut pyöräillä reilut 2 km töihin!) sekä jokapäiväistä oppimista tekemisen kautta. Olen onnellinen, että olen saanut tutustua uusiin hyviin tyyppeihin Kemiralla, oppinut paljon uutta kemiasta sekä samalla saanut jalan Kemiran oven väliin! Mikäs sen parempi tapa viettää kesää!
Lisätietoja
Kesä kemiassa– blogissa nuoret kertovat kesätyökokemuksistaan kemianteollisuudessa.