Matti Lehmus EK:n blogissa: Kun kilpailukyky on kunnossa, voimme ratkoa maailman suurimpia ongelmia
Matti Lehmus johtaa Nesteen öljytuoteliiketoimintaa ja toimii Kemianteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtajana ja Elinkeinoelämän keskusliton hallituksessa. Suomi huomenna-juttusarjassa Lehmus linjaa uraansa Nesteellä ja nostaa esille kemianteollisuuden kykyä ratkoa maailman suurimpia ongelmia.
Elinkeinoelämän keskusliiton Suomi huomenna -juttusarjassa EK:n hallituksen jäsenet linjaavat ajatuksiaan ja visioitaan. Matti Lehmus on työskennellyt koko työuransa, 20 vuotta, Nesteellä. Tällä hetkellä hän johtaa yhtiön öljytuoteliiketoimintaa. Vuoden 2019 alussa Matti Lehmus aloitti Kemianteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtajana.
Merja Mähkän haastattelussa Matti Lehmus sanoo kemianteollisuuden olevan keskeisessä rooliissa, kun maailmanlaajuisiin ongelmiin etsitään ratkaisua – ilmastonmuutokseen, kiertotalouteen, veden ja ruoan riittävyyteen. Kemia ratkaisujen tarjoajana innoitti aikoinaan Lehmuksen opiskelemaan alaa.
Kemianteollisuus julkisti tammikuussa kunnianhimoiset tavoitteensa: hiilineutraali kemianteollisuus vuoteen 2045 mennessä. Aikataulu on viisi vuotta tiukempi kuin EU:n jäsenvaltioilleen asettama tavoite. Päämäärään pyritään pienentämällä hiilijalanjälkeä ja samalla kasvattamalla hiilikädenjälkeä eli kehittämällä uusia ratkaisuja.
Vuosi 2045 lähestyy kovaa vauhtia. Lehmus muistuttaa, että Nesteellä kehitystyö uusiutuvien polttoaineiden saamiseksi markkinoille aloitettiin jo kauan sitten. Ensimmäinen uusiutuvia polttoaineita tuottava laitos aloitti vuonna 2007, ja sitä edelsi kymmenen vuoden kehitystyö.
– Vuotta 2045 silmällä pitäen täytyy välittömästi aloittaa uusien ratkaisujen kehittäminen ja olla määrätietoinen niiden käyttöönotossa, jotta tällä aikajänteellä saadaan tarvittu muutos aikaan. Aikaa ei ole hukattavaksi.
Vuoden 2045 hiilineutraalisuustavoitteeseen pääseminen edellyttää valtavasti tutkimus- ja kehitystoimintaa ja investointeja. Tämän mahdollistamiseksi Lehmus kantaa huolta myös Suomen kilpailukyvystä. Tässä olennaisia tekijöitä ovat mm. työvoimakustannukset ja energian verotus.
– On todella tärkeää, että Suomi pysyy kehityksessä mukana vertailtaessa kustannuskilpailukykyä.
Lue Matti Lehmuksen haastattelu Elinkeinoelämän keskusliiton sivulla.