Mihin kemianteollisuuden vastuullisuustyö suuntaa 2030-luvulla? Responsible Care -vastuullisuusohjelma sai uudet painopisteet
Kemianteollisuuden omaehtoinen vastuullisuusohjelma Responsible Care on vastuullisuuden edelläkävijä jo kolmen vuosikymmenen ajalta. Edelläkävijänä pysyminen edellyttää järjestelmällistä ja jatkuvaa arviointia siitä, mihin suuntaan ohjelmaa kehitetään.
Responsible Care -vastuullisuusohjelman uudet painopisteet säilyttävät ohjelman käytännönläheisyyden vahvistaen samalla toimialan vetovoimaa. Uudet painopisteet ovat:
- Tehokasta omaehtoista ennakointia
Muuttuvassa toimintaympäristössä kyky nähdä kulman taakse on menestyksen edellytys. Responsible Care auttaa yrityksiä mm. kehittämään ennakoinnin ja varautumisen osaamista sekä mittaroimaan monimutkaista turvallisuusympäristöä. Näin syntyy kyvykkyyttä kehittää entistä kestävämpiä ja turvallisempia prosesseja ja tuotteita. - Luontopositiivinen, hiilineutraali kemia
Tavoitteemme on luontopositiivinen ja hiilineutraali kemianteollisuus Suomessa vuoteen 2045 mennessä. Kemianteollisuus on kestävän tulevaisuuden keskeinen mahdollistaja. - Data vastuullisuuden kehittäjänä
Toiminta ilman omaa dataa on vastuutonta toimintaa. Ilman dataa vastuullisuutta ja sen kehittämistä olisi mahdotonta arvioida. Datan tulee olla helposti saatavilla, raportoinnin tulee olla tarkoituksenmukaista, eteenpäin vievää ja kulkea läpi koko arvoketjun. Responsible Care tarjoaa yrityksille kattavan raportointikokonaisuuden. - Monimuotoinen työelämä
Teemme aktiivisesti työtä erilaisten työnteon mallien ja urapolkujen eteen. Tavoitteenamme on, että osaamisen kehittyminen vastaa yritysten tarpeita ja ilmastotavoitteita. Lopputuloksena olemme vetovoimainen toimiala, joka tarjoaa houkuttelevia työpaikkoja.
Näillä painopisteillä ohjelma viedään 2030-luvulle. Viimeksi Responsible Caren painopisteitä muokattiin 2010-luvulla.
– Responsible Care -vastuullisuusohjelman on pitänyt elinvoimaisena sen vankka indikaattoripohja ja ennen kaikkea se, että ohjelmaa ja sen painopisteitä on vuosien varrella kehitetty yhdessä alan yritysten kanssa, sanoo Salla Roni-Poranen, Borealis Polymers Oy:n toimitusjohtaja ja Kemianteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja.
– Kemianteollisuuden yrityksenä olemme ylpeänä mukana Responsible Care -ohjelmassa. Se antaa meille paitsi tarkan mittariston myös tärkeän verkoston ja yhteistyömahdollisuudet vastuullisuustyön kehittämiseen ja parhaiden käytäntöjen jakamiseen, Roni-Poranen sanoo.
Miten uudet painopisteet luotiin?
Responsible Care -vastuullisuusohjelmaa Suomessa koordinoi Kemianteollisuus ry, joka vuoden 2022 aikana järjesti useita sidosryhmätilaisuuksia ja työpajoja painopisteiden selvittämiseksi. Näihin tilaisuuksiin osallistuivat niin kemianteollisuuden yritysten asiantuntijat, palkansaajaliitot Teollisuusliitto ry, Ammattiliitto Pro ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry, päättäjät kuin ympäristöjärjestötkin.
Miten työ etenee?
Kullakin painopistealueella tehtävät toimenpiteet, koulutukset, mittarit ja mahdolliset hankkeet suunnitellaan ja toteutetaan osana Kemianteollisuus ry:n toimintaa. Niiden tarkempi sisältö sekä aikataulutus selviävät tapauskohtaisesti tulevien vuosien kuluessa. Painopisteet siis tarjoavat ne teemat, jotka toimialan vastuullisuustyön tulee huomioida. Seuraavaksi selvitetään, mitä teemojen eteen tulee tehdä. Tämä tehdään yhteistyössä Kemianteollisuus ry:n valiokuntien ja sen jäsenyritysten sekä palkansaajaliittojen kanssa.
Lisätietoja
Lisätiedot
Johanna Pentjärvi
Asiantuntija, Vastuullisuus
+358 40 570 3920
johanna.pentjarvi@kemianteollisuus.fi