Nestori Lautanala: Kesäkatalyytin blogi #2 – Ymmärrätkö Twitterin mahdollisuudet?
Nuori vaikuttaja! Asiantuntija! Sinä siellä. Kyllä, juuri sinä. Osallistutko aktiivisesti keskusteluun Twitterissä? Jos et osallistu, olet monta vuotta myöhässä. Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Monet nuoret kipuilevat sen suhteen, että heidän näkökulmiaan ja ajatuksiaan ei oteta huomioon. He eivät välttämättä tajua, että vaikuttamismahdollisuuksia riittää, kunhan niihin vain itse uskaltaa tarttua.
Twitter on paras tällä hetkellä olemassa oleva työkalu yhteiskunnallisten asioiden seuraamiseen, koska alustana se on todella tasa-arvoinen. Aiheesta käytävä keskustelu voi saada paljon huomiota, ja yksittäinen henkilö voi olla vahvasti näkyvissä keskustelussa omana itsenään vahvemmin kuin koskaan aikaisemmin.
Parhaimmillaan Twitter on työkalu, joka auttaa havaitsemaan aukot omassa sivistyksessä ja ilmiöiden tuntemuksessa. Kuulin seuraavan lauseen erään suurehkon kemian alan yrityksen johtajan suusta: ”Seuraamalla Twitteriä 15 min päivässä, tietää mistä asioista on otettava selvää ja opittava tietämään enemmän.” Ajatuksena lause käy järkeen. Suhteellisen pienellä panostuksella voi saada aikaan paljon. Mutta: Twitterissä tuhoakin voi saada aikaa helposti ja paljon.
Mielenkiintoiset ajatukset ja puheenvuorot saavat usein paljon huomiota ja näkyvyyttä. Twitterin algoritmi valitsee jokaiselle käyttäjälle parhaat twiitit, mikä tuo hyvät puheenvuorot valovoimaisemmin laajan yleisön nähtäväksi. Hyvät kommentit ja taidokkaasti muotoillut avaukset kasvattavat asiantuntijan tai vaikuttajan ammattitaitoa monien silmissä. Omien kantojen ja näkemyksien esittäminen lyhyesti ja ytimekkäästi sekä mielipiteiden asiallinen perustelu antavat positiivisen kuvan ja auttavat vakuuttamaan yhä suuremman yleisön kannan taakse.
Erilaisissa sosiaalisen median palveluissa löytää juuri sellaista sisältöä, jota itse kaipaa. Filtterikuplana tunnettu ilmiö vaanii kaikissa palveluissa ja myös Twitterissä vallitsee vaara juuttua oman kuplan sisälle. Seuraamalla laaja-alaisesti erilaisia ihmisiä, joiden kanssa ei välttämättä ole samaa mieltä asioista, voi ennaltaehkäistä uomaelämistä ja omaan kuplaan juuttumista. Jokaisen on säännöllisin väliajoin tarkasteltava seuraamiensa tilien kirjoa ja mietittävä tarvitseeko jotain tehdä näkemiensä julkaisujen näkökulmien diversiteetin kasvattamiseksi.
Todennäköisesti kuplien ongelmaa ei heti huomaa, mutta ehkä jossain vaiheessa herääminen tapahtuu. Haaste sinulle hyvä lukijani: Tarkista seuraamasi tilien lista ja perustele itsellesi, miksi et voisi seurata vieläkin laajempaa kirjoa erilaisia ihmisiä. Kenties tarvitset piiriisi erilaisista poliittisista suuntauksista olevia henkilöitä tai sinusta katsoen eri tavoilla ajattelevia ihmisiä, jotta ymmärrät yhteiskunnasta ja globaalista maailmasta entistä enemmän.