Onerva Aalto: Kesätyöntekijän turvallinen perehdytys etätyöhön
Perehdytykseni (etä)kesäkatalyytin tehtäviin jännitti. Pohdin, tuleeko kesästäni yksinäinen, kun en tapaa ketään. Ensimmäisenä päivänä hain toimistolta työvälineet. Sain myös mukaani ohjeistuksen etätyökäytännöistä. ”Perehdytys oli siinä”, ajattelin käynnistellessä kotitoimistoani jo tuntia myöhemmin. Olin onneksi väärässä.
Oivallus kysymyksistä
Pian kuulin, että kalenteriini oli varattu tunnin videopuhelutapaaminen jokaisen toimistolaisen kanssa. Se tarkoitti yhteensä 35 tuntia perehdyttämistä! Parin videotapaamisen jälkeen tajusin, millaista oppimismahdollisuutta minulle tarjottiin. Milloin parikymppinen opiskelija saa mahdollisuuden keskustella eri alojen asiantuntijoiden kanssa tällaisella intensiteetillä ja volyymilla? Oivalluksestani motivoituneena valmistauduin tapaamisiin hakemalla tietoa henkilöstä, toimialasta ja kirjaamalla ylös kysymyksiä.
Kotitoimiston riskit
1. Aineellinen turvallisuus: kyberriskit
Kotitoimistollakin on turvallisuusriskejä. Ne eivät välttämättä ole yhtä ilmiselviä kuin työpaikkakiinteistön tulipalo tai kielto päästää vieraita sisään, joita kävimme läpi ohjaajani kanssa toimistolla.
IT-asiantuntija vitsaili olevansa ”vain talkkari Virtanen.” Tosiasiassa hänen työnsähän on avainasemassa koko toimiston pyöriessä etänä. Työvälineiden lisäksi hänen tontillansa on kyberturvallisuudesta huolehtiminen. ”Suurin turvallisuusriski on penkin ja näppäimistön välissä”, varautumista painottava asiantuntija totesi. Tietoturvallisuusriskien realisoituessa niiden mittasuhteet räjähtävät klikkauksella. Kybertulipalojen sammutteleminen onkin viimeinen suojakeino. Onneksi myös tietosuojakäytänteet tulivat minulle tutuiksi.
2. Henkinen turvallisuus: hyvinvointi ja mielenterveys
Turvallisuus on myös kokemus omasta hyvinvoinnista ja mielenterveydestä. Kemianteollisuus ry:n työntekijöillä on korkea motivaatio työhönsä. Se kiteytyy yhden tapaamani johtajan ajatukseen hänen työnsä suurimmasta haasteesta: ”Tehtävässäni tärkeintä on huolehtia, ettei kukaan pala loppuun innosta.”
Olen vaikuttunut tapaamieni ihmisten uskosta oman tekemisen merkitykseen. Innostus tarttuu. Tein ensimmäisen viikonlopun täydellä tarmolla ylitöitä. Käsitin seuraavana maanantaina, ettei se ole kestävää. Sain myös välittömästi palautetta ohjaajaltani, etteivät ylityöt ole toivottuja, jos niistä ei erikseen sovita.
Katalyytiltä edellytetään lähtökohtaisesti valmiuksia itseohjautuvuuteen. Työnkuvaani sisältyy visuaalisten sisältöjen laadintaa ja kirjoittamista. Prosessoin sisältöjä alitajunnassani jatkuvasti. Oma-aloitteisuus korostuu työn toteutuessa kokonaan etänä. Vaikka etätyö suo vapauden käyttää pyjamahousuja videopuheluissa, tuo se myös vastuun reippaasta avun pyytämisestä sitä tarvittaessa.
Minua ei ole jätetty yksin. Päinvastoin. Vuorovaikutuksesta työyhteisööni on huolehdittu säännöllisillä tapaamisilla ohjausryhmäni kanssa. Lisäksi jokainen tapaamani henkilö on osoittanut vilpitöntä uteliaisuutta minuun, opiskeluihini ja ajatuksiini. Ensimmäisestä työpäivästäni lähtien olen tullut kohdelluksi kollegana nimettömän kesälomatuuraajan sijaan. Työelämänsä ensiaskelia ottavalle nuorelle kokemus tasavertaisesta kohtelusta ”aikuisten maailmassa” on lahja. Kunnioittava kohtelu myös madaltaa kynnystäni kysyä apua. Kemianteollisuuden työyhteisö tuntuu turvalliselta paikalta kokeilla siipiäni.
Olen vakuuttunut tämän porukan seisovan sanojensa takana heidän toistellessaan, että heillä on hyvä olla töissä. Täällä puhalletaan yhteen hiileen – tai tarkemmin hiilestä irtaantumiseen! Valoisa katse tulevaan lienee taustavoima, joka kokoaa kemianteollisuuden eri alojen asiantuntijat yhteisen tavoitteen äärelle: tehdä maailmasta parempi paikka kemian keinoin. Tällaisessa lämpimän vastaanottavassa ilmapiirissä töihin on kiva mennä, vaikka se tapahtuu kotoa käsin läppärin kansi avaamalla.
Lue, mitä kollegani Jaana Neuvonen kertoo uuden työntekijän perehdyttämisestä.