Hyppää sisältöön

Osaamisfoorumissa haettiin ratkaisuja nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi

Nuoret osana yritysvastuuta. Siitä keskusteltiin Kemianteollisuuden Osaamisfoorumissa tiistaina 1. lokakuuta Helsingin Sofiassa.

Aihe on tärkeä, mutta siitä on puhuttu melko vähän, vaikka nuorten hyvinvointi aiheuttaa laajasti huolta yhteiskunnassa. Nuorten pahoinvointi on ensisijaisesti inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti erittäin huolestuttava asia. Toisekseen siitä syntyy heijastusvaikutuksia myös yrityksille osaajapulana. Mistä saamme osaavia tulevaisuuden tekijöitä, kun nuoret voivat yhä huonommin ja ikäluokat pienenevät?

Viimeisimmän THL:n Kouluterveyskyselyn (2023) mukaan isoa joukkoa lapsia ja nuoria kuormittaa yhä enemmän kiusaaminen, yksinäisyys, ahdistuneisuus sekä sosiaalisten tilanteiden pelko. Osalla nuorista menee todella hyvin, mutta samaan aikaan osa nuorista voi koko ajan huonommin. Allianssin ”Mitä kuuluu nuorille?”-tietopaketin mukaan noin 10 prosentin osuus Suomen nuorisosta voi kaikista huonoiten. Heille kasaantuu eniten vakavimpia hyvinvointia haittaavia tekijöitä, jotka liittyvät terveyteen, köyhyyteen, väkivaltaan, lähipiirin sairauksiin, päihteidenkäyttöön ja puutteellisiin elinolosuhteisiin. Puolestaan NYT Nuorten tulevaisuusraportin mukaan nuorten huoli työelämän kuormittavuudesta jatkaa kasvuaan. Uusimpien tulosten mukaan vain 53 prosenttia nuorista odottaa innolla työelämää ja jopa 37 prosenttia pelkää työelämän olevan liian kuormittavaa.

Riittävä osaaminen ja erityisesti luonnontieteiden osaaminen kytkeytyy myös hyvin vahvasti nuoria huolestuttavaan ilmastokriisiin ja ympäristöahdistukseen. Samaan aikaan, kun huoli ympäristöstämme vahvistuu, tapahtuu myös paljon positiivisia muutoksia, ja suuri osa niistä tapahtuu yrityksissä osaavien luonnontieteilijöiden johdolla. Osaammeko kuitenkaan viestiä riittävästi innovaatioista ja onnistumisista, joilla pyrimme pelastamaan meille kallisarvoisen ympäristömme? Esimerkiksi EU-alueella päästöt ovat laskeneet 31 prosenttia reilun 30 vuoden aikana. Sen lisäksi, että kerromme positiivisia asioita työelämästä, täytyy kertoa myös vastuullisuustyöstä, jolla konkreettisesti pystymme suojelemaan ympäristöämme ja pelastamaan ilmastomme sekä vähentämään nuorten kokemaa ilmastoahdistusta.

Mitä teemme tällä hetkellä nuorten tukemiseksi?

Teemme vaikuttamistyötä nuorten osaamisen vahvistamiseksi. Haluamme, että jokaisella nuorella on riittävä osaaminen, jotta nuoret pärjäävät opinnoissaan sekä opintojen jälkeen työelämässä. Erityisesti haluamme panostaa luonnontieteellis–matemaattisen osaamisen kehittämiseen, laadukkaaseen toisen asteen koulutukseen sekä toimivaan täydennys- ja muuntokoulutukseen.

Yritysten tarjoamilla kesätyö- ja harjoittelupaikoilla sekä opinnäytetyömahdollisuuksilla on myös suuri merkitys nuorten tulevaisuudenuskoon. Samaan aikaan haluamme yhteiskunnallisesti muistutella, miten tärkeää nuorten hyvinvointi meille on ja miten koko tulevaisuutemme yhteiskuntana on heistä riippuvaista. Nostamme vaikuttamistyössämme esiin myös työelämän monimuotoisuutta: haluamme olla toimiala, joka työllistää parhaat mahdolliset osaajat taustasta riippumatta.

Tiistaisen Osaamisfoorumin paneelikeskustelun osallistujat nostivat näitäkin teemoja useaan otteeseen esiin, kun he pohtivat, mitä yritykset ja yhteiskunta voivat tehdä nuorten hyvinvoinnin eteen. Moni nuori kokee valtavasti paineita, ja nykyinen yhteiskuntamme toivoo yhä suurempaa itseohjautuvuutta. Usea nuori pelkää, onnistuuko vastaamaan odotuksiin työpaikalla. Toisaalta työpaikka voi olla myös paikka, jossa luodaan ja koetaan yhteisöllisyyttä.

Lopulta jokainen yritys ja yksilö voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, miten nuorten mielikuvat työelämästä kehittyvät. Jo niinkin yksinkertainen asia kuin miten ja millaisilla sanoilla työstä ja työelämästä puhutaan, vaikuttaa ajatuksiin. Keskustelussa nousi esiin tarve tuoda entistä enemmän esille erilaisia uratarinoita ja esimerkkejä poluista työelämään. Olennaista on löytää omat vahvuutensa ja saada onnistumisen kokemuksia.