Oulussa kehitetään ekosementtiä
Oulun yliopiston ja teollisuusyritysten tutkimushankkeella edistetään materiaalitehokkuutta ja testataan uusia käyttösovelluksia jätteille.
Oulun yliopistossa alkoi vuoden 2016 alussa kolmivuotinen tutkimushanke Cement From and For Circular Economy, CECIRE. Siinä kehitetään teollisuuden epäorgaanisista jätteistä ja sivuvirroista valmistettavaa ekosementtiä. Kehitettävän sementin valmistuksen energiankulutus ja hiilidioksidipäästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin nyt yleisesti käytettävällä sementillä.
Hankkeessa pyritään edistämään materiaalitehokkuutta ja lisäämään jätteiden arvoa kehittämällä niistä uusia tuotteita ja testaamalla uusia käyttösovelluksia. Samalla luodaan uusia toimintamalleja ja liiketoimintamahdollisuuksia epäorgaanisten jätemateriaalien kiertotalouteen.
CECIRE-hankkeen 700 000 euron rahoitukssta pääosa tulee Tekesin Green Growth – Tie kestävään talouteen -ohjelmasta ja loput Oulun yliopiston ja yritysten rahoituksella. Hankkeeseen osallistuvat Yara Suomi Oy, Ekokem Oy, Outokumpu Stainless Oy, Boliden Harjavalta Oy ja Boliden Kokkola Oy.
Kemia mahdollistaa bio- ja kiertotalouden. Kemianteollisuus on alan edelläkävijä: jo vuosikymmenten ajan se on jalostanut eri toimialojen jäte- ja sivuvirroista uusia tuotteita ja ratkaisuja. Toisen jäte voi olla toisen raaka-aine.
Lue koko uutinen Oulun yliopiston kotisivulla.
Lue lisää, miten kemia mahdollistaa bio- ja kiertotalouden.