Rasmus Pinomaa: Nyt tiedämme, mitä hiilineutraalisuus vaatii – yhteistyöllä voimme saavuttaa asetetut tavoitteet
Rasmus Pinomaa on vastannut Kemianteollisuudessa energia-, ilmasto- ja resurssitehokkuuteen liittyvistä asioista ja toiminut Hiilineutraali kemia -hankkeen projektipäällikkönä. Siirtyessään maaliskuussa 2021 Kemiran vastuullisuusjohtajaksi Rasmus putsaa pöytäänsä. Hän sanoo toimialan hiilineutraalisuustavoitteen olevan hyvässä vaiheessa.
– Selvitykset on tehty, ymmärrys haasteen suuruudesta ja tietoisuus alan yrityksissä on kasvanut. Tämä näkyy esimerkiksi lisääntyvinä ilmasto- ja ympäristötavoitteiden asettamisina ja konkreettisina tekoina yrityksissä. Seuraava looginen askel on jatkaa ja kiihdyttää konkreettisia toimia yrityksissä, mutta myös lisätä kunnianhimoa ja tekoja julkisella puolella. Toimintaympäristö ratkaisee, pääsemmekö tavoitteeseen – ja ennen kaikkea, hyödymmekö siitä myös yhteiskuntana. Suomen on tärkeää vähentää päästöjä. Yhtä tärkeää on pienenä maana luoda ratkaisuja maailmalle, ja siten olla kokoamme suurempi ilmastonmuutoksen ratkaisija.
Kemianteollisuuden yritykset ovat asettaneet kunnianhimoisen tavoitteen alan hiilineutraalisuudesta vuoteen 2045 mennessä. Vaikka työ tehdään yrityksissä, ovat tavoite ja hanke henkilöityneet Rasmus Pinomaahan.
– Tarpeellinen pohjatyö hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi on tehty – satoja sivuja selvitystöitä kumppaneiden kanssa, satoja tilaisuuksia yritysten ja sidosryhmien kanssa ja kymmeniä kannanottoja ja haastatteluja eri medioihin. Hiilineutraalisuus on kemianteollisuuden yrityksille valtava mahdollisuus ja tulevaisuuden suunta. Jotta se voi toteutua, tarvitaan kuitenkin strategista fokusta ja johdonmukaista työtä yrityksissä. Tarvitsemme teollisuusmyönteistä, hallituskausien yli menevää politiikkaa. Teollisuus on ehdottomasti keskeinen osa ratkaisua ilmastonmuutoksen torjunnassa.
Rasmus Pinomaan mukaan hiilineutraalisuustyö on ollut antoisaa ja palkitsevaa.
– Tiekarttamme osalta lähdimme hyvissä ajoin liikkeelle, jo ennen hallituksen tavoitteita. Tällaisessa uraauurtavassa hankkeessa mikään ei tule ilmaiseksi eikä itsestään selvästi. Kaikki on kiinni yrityksistä ja niiden toimintaedellytyksistä – siksi politiikalla ja päätöksenteolla on suorat vaikutukset yrityksiin. Poliittisesti on mielestäni kaksi tärkeää prioriteettia: meidän tulee valvoa Suomen etuja EU:ssa ja samalla luoda globaalissa kehikossa kilpailukykyinen toimintaympäristö, joka houkuttelee innovoimaan ja investoimaan Suomeen. Hyvänä esimerkkinä toimintaympäristön kehittämisestä nostan Suomessa teollisuuden sähköveron tason laskemisen EU-alueen minimiin. Asiasta päättäminen antoi signaalin yrityksille, että vähäpäästöisiin sähköintensiivisiin teknologioihin kannattaa panostaa.
Rasmus on ollut työstämässä Hiili haltuun-päättäjäkirjaa, joka on Hiilineutraali kemia -hankkeen lopputyö.
– Olemme siihen koonneet monisatasivuisten selvitystöiden tulokset yksiin kansiin ja lukijaystävällisesti, käytännössä kaiken olennaisen hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi. Ennen kesää ilmestyvä kirjanen antaa kättä pidempää niin yrityksille kuin päätöksentekijöille. Tuntuu haikealta sanoa hyvästit loistaville työkavereille Kemianteollisuus ry:ssä, mutta samalla tuntuu todella hyvältä tarttua tähän uuteen ja inspiroivaan haasteeseen. Minun osalta on aika kääriä hihat ja siirtyä teoriasta tekoihin. Työ hiilineutraalin teollisuuden eteen jatkuu entistä suuremmalla innolla.