Saman pöydän ääressä ratkaisemassa yhteisiä haasteita – Responsible Care -seminaari kokosi vastuullisuusasiantuntijoita yhteen
Tiistaina 10.9. järjestettyyn Responsible Care -seminaariin kokoontui jälleen vastuullisuusohjelmassa mukana olevien jäsenyrityksiemme edustajia, sekä muita sidosryhmiä kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista aiheista.
Responsible Care -ohjelmaa on Suomessa pyöritetty jo yli 30 vuotta. Tänä aikana maailma on muuttunut moneen kertaan, niin myös vastuullisuustyö ja raportointivelvoitteet. Näissä muutoksissa pyrimme auttamaan jäsenyrityksiämme, niin tässä hetkessä kuin tulevaisuuteen valmistautuen. Nyt esimerkiksi käynnissä on ehkä kaikkien aikojen mittavin vastuullisuusraportointia muuttava uudistus, joka puhutti myös tämän vuoden seminaarissa.
Kemianteollisuus ry on juuri saanut valmiiksi CSRD-vastuullisuusraportointiin liittyvän, koko toimialan kattavan kaksoisolennaisuusarvioinnin. Arvioinnin tuloksia oli esittelemässä Kemianteollisuuden vastuullisuusasiantuntija Johanna Pentjärvi. Puheenvuorossaan Pentjärvi korosti, että koska kemianteollisuus kattaa laaja-alaisesti tuotantoa aina huulipunasta autonrenkaisiin, on tärkeä muistaa, että toimialan laajuinen kaksoisolennaisuusanalyysi on benchmark ja jokainen yritys tekee oman analyysinsa oman toimintansa pohjalta.
Olennaisten aiheiden määrittely herätti paljon keskustelua myös round table -keskusteluissa. Olemme Kemianteollisuudessa ideoineet CSRD-raportointiin liittyvää ”kummitoimintaa” ja keskusteluilla kartoitettiin yritysten toiveita tähän liittyen. Koulutuksille ja sparrauksille on suuri tarve, sillä kokeneillekin vastuullisuustyötä tekeville uusien raportointistandardien sisältö ja käytännön vaatimukset ovat vielä osittain epäselviä. Responsible Care -yhteisössä meillä on mahdollisuus etsiä yhdessä ratkaisuja näihin haasteisiin.
Responsible Care -seminaarissa esiteltiin johtavan asiantuntijamme Anni Siltasen johdolla myös osaamis- ja vetovoimavaliokunnan teettämää selvitystä monimuotoisesta työelämästä. Selvityksen keskeinen havainto ei varsinaisesti yllätä: monimuotoisuuden tukeminen työelämässä todellakin lisää työtyytyväisyyttä ja sitä kautta tuottavuutta. Kielikysymys nousi selvityksessä esiin haasteena ja teema on varmasti monelle yritykselle ajankohtainen. Osaavaa työvoimaa tarvitaan jatkossakin ja jo lähitulevaisuudessa on otettava huomioon, millä tavalla osaavaa työvoimaa entistä laajemmalla spektrillä voitaisiin houkutella työhön.
Turvallisuusasiantuntija Mirva Ojalan tietoisku prosessiturvallisuudesta käsitteli kriisinkestävyyteen liittyvää CER-direktiiviä ja kyberturvallisuusdirektiiviä (NIS2), joita ryhdytään soveltamaan kansallisesti tänä syksynä. Turvallisuusympäristössämme on viime vuosina tapahtunut paljon ennennäkemättömiä muutoksia ja on selvää, että koko toimialan tarvitsee varautua ja ennakoida tulevia muutoksia entistä tarkemmin.
Seminaari, jossa ollaan fyysisesti läsnä, on tapahtumatyyppinä jäänyt näinä päivinä selvästi webinaarien ja muiden online-tapahtumien jalkoihin. Verkossa tapahtuvat tapahtumat toki helpottavat osallistumista ja vähentävät matkustamista, ja ovat hyödyllisyytensä todistaneet. Mikään ei kuitenkaan voita kasvotusten tapahtuvaa kohtaamista, spontaania ja orgaanista keskustelua ja asioiden ratkomista yhdessä. Se tuli myös Responsible Care -seminaarissa jälleen todistettua. Etenkin CSRD-raportointi sisältää vaikeasti määriteltäviä ja haastavia kokonaisuuksia, mutta kun ihmiset saadaan saman pöydän ääreen keskustelemaan aiheista ja ongelmiin yritetään yhdessä löytää ratkaisuja, tuntuvat haasteetkin yhtäkkiä vähemmän vaikeilta.
On ollut todella mielenkiintoista päästä kehittämään RC-ohjelmaa. Matkan varrella on oppinut uutta joka päivä. Responsible Care on yli kolmen vuosikymmenen ajan ollut ja pysyy jatkossakin relevanttina ja hyödyllisenä työkaluna suomalaisen kemianteollisuuden vastuullisuustyössä. Kiitos siitä kaikille mukana oleville jäsenyrityksillemme ja tekemällenne upealle työlle. Yhdessä pääsemme tulevien haasteiden läpi tavoitteitamme kohti.