Suomalais-virolainen innovaatiokilpailu palkitsee nuorten ratkaisuja yrityksille – mukana kolme projektia kemianteollisuudesta
Tulevaisuuden tekijät -innovaatiokilpailun finaali järjestetään torstaina 16. tammikuuta. Finaalissa kilpailee viisi joukkuetta Viron ja viisi joukkuetta Suomen alakouluista. Oppilaat ovat kehittäneet ratkaisuja paikallisten yritysten esittämiin haasteisiin, ja torstaina parhaat tiimit esittelevät ideansa kansainväliselle tuomaristolle. Voittajat julkistetaan tapahtuman päätteeksi.
Tulevaisuuden tekijät on Kemianteollisuus ry:n, Metsäteollisuus ry:n ja Elintarviketeollisuus ry:n yhdessä virolaisten sisarjärjestöjensä kanssa toteuttama pilottihanke vastauksena huoleen nuorten osaamisesta. Verkostot Viroon ovat olleet hankkeessa arvokkaita, sillä etelänaapurin esimerkeistä oppilaitosten ja yritysten yhteistyöhön liittyen voisi olla Suomessa paljon ammennettavaa.
Viimeisen puolen vuoden aikana Viron ja Suomen alakoulujen 13-14-vuotiaat oppilaat ovat tehneet tiimeissä tiivistä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa kehittääkseen vastuullisia, innovatiivisia ratkaisuja yritysten haasteisiin tai tehtäviin.
Kilpailussa mukana olevat koulut sijaitsevat eri puolilla Suomea ja Viroa, ja ne on valittu mukaan paikkakunnilta, joissa on aktiivista teollisuustoimintaa. Yritykset ovat muotoilleet haasteet omista lähtökohdistaan, ja lähikoulujen oppilaat ovat työskennelleet läheisesti yrityksen kanssa, samalla tutustuen haasteen kehittäneeseen yritykseen paremmin.
Yksi kemianteollisuuden parissa kilpailutyönsä tehneistä Suomen finalisteista on Vistan yhtenäiskoulu, joka ratkaisi Bayer Oy:n asettaman haasteen koskien käyttämättömien lääkkeiden hävittämistä. Oppilaat ehdottivat lääkkeiden palautuskaappia, joka sijoitettaisiin kauppakeskusten auloihin. Näin ihmiset voisivat turvallisesti hävittää lääkkeitä ympäristöä vahingoittamatta. Kaappi toimii aurinkopaneeleilla.
– Tulevaisuuden tekijät -kilpailu on hieno esimerkki siitä, kuinka nuoret voivat löytää intohimonsa tieteeseen ja kehittää kestävän tulevaisuuden vaatimia taitoja, sanoo Bayerin tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Manja Ahola. – LUMA-aineiden osaaminen on edellytys tulevaisuuden kilpailukyvylle. Meidän on huolehdittava siitä, että matemaattis-luonnontieteellinen koulutus ja nuorten motivaatio vastaavat yritysmaailman ja yhteiskunnan tarpeisiin.
Sääksjärven koulu teki puolestaan yhteistyötä Kiilto Oy:n kanssa kehittämällä yritykselle ympäristöystävällisen yleisliiman.
– Meille on ollut kunnia-asia olla mukana mentoroimassa yhtä finalistijoukkueista ja nähdä, millaisia oivalluksia nuoret ovat matkalla saaneet, sanoo Kiillon TKI-johtaja Soilikki Kotanen. – Suomesta löytyy valtavasti innovaatiopotentiaalia. Se ei kuitenkaan kasva itsestään, vaan vaatii tukea ja kannustusta. Siksikin innovaatiokulttuuristaan ylpeälle Kiillolle on ollut tärkeää olla osa Tulevaisuuden tekijät -kilpailua.
Kolmas finaaliin päässeistä kemianteollisuuden projekteista oli Lohtajan koulun ratkaisu CABB Oy:n asettamaan haasteeseen.
– CABB:n oli helppoa lähteä mukaan uudenlaiseen yhteistyömuotoon, jossa opiskelijat voivat olla konkreettisesti mukana edistämässä luonnon monimuotoisuutta ja viihtyvyyttä tehdasalueella, kommentoi henkilöstöpäällikkö Miia Tastula. – CABB kokee tärkeäksi biodiversiteetin ja mahdollisuuden käyttää bioindikaattoreita luonnonhyvinvoinnin tukemisessa.
Muita Suomen finalisteja ovat Sammonlahden koulu (yhteistyökumppanina UPM Kymmene Oy) ja Euran yhteiskoulu (yhteistyökumppanina HK Foods Oy).
Lisätietoja kilpailusta ja projekteista englanniksi löytyy täältä.
Tulevaisuuden tekijät/Tuleviku loojad -projektin tavoitteena on yhdistää alakoulujen luonnontieteiden osaaminen yrittäjyyteen ja tulevaisuuden työtehtäviin. Teollisen innovaatiokilpailun tukijoina toimivat Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Viron talous- ja viestintäministeriö. Lisäksi hanketta rahoittavat TT-säätiö, Viron tutkimusvirasto ja Viron talous- ja viestintäministeriö.
Kilpailun finaali järjestetään torstaina 16.1. klo 13 alkaen TalTech-oppilaitoksen kampuksella Mektoryssä.