Suvi Haimi: Biokemisti heittäytyi startup-yrittäjäksi
Suvi Haimi vaihtoi tutkijanuran yrittäjyyteen ja kehitti kollegansa kanssa muovia korvaavan puupohjaisen pakkausmateriaalin. Se tulee ensimmäisenä käyttöön kosmetiikassa.
Suvi Haimia kiinnostivat jo nuorena luontoon liittyvät asiat. Alavalinnan ratkaisi lopulta biokemistinä työskennellyt täti, jonka innoittamana Haimi lähti opiskelemaan biokemiaa Tampereen yliopistoon.
Väitöskirjansa hän teki lääketieteen biomateriaaleista vuonna 2008.
”Tutkimus keskittyi kantasolujen ja biomateriaalien vuorovaikutukseen, jotta luuvaurioiden hoitoon löydetään sopivia materiaaleja”, Haimi kertoo.
Tutkijan tie vei seuraavaksi Twenten yliopistoon Hollantiin, jossa Haimi jatkoi biomateriaalien tutkimusta. Siellä alkoi kypsyä ajatus nousujohteisen akateemisen uran vaihtamisesta startup-yrittäjyyteen.
Haimin kumppaniksi lähti niin ikään biomateriaaleista väitellyt Laura Kyllönen. Kaksikko yhdisti voimansa puukomposiitteja kehittäneiden Petro Lahtisen ja Antti Pärssisen kanssa.
Yhteistyöstä syntyi Sulapac Oy, joka kehittää täysin biohajoavia puupohjaisia pakkausmateriaaleja. Ensimmäisenä tavoitteena oli tarjota uudenlaisille pakkauksia kosmetiikkayrityksille.
”Isoin haaste oli löytää oikea valmistustapa, jossa puuhake ei pala valittujen sidosaineiden kanssa. Pakkausmateriaalin on myös kestettävä vettä ja rasvaa, eikä se saa läpäistä happea. Ratkaisu ei löytynyt satunnaisen kokeiden, vaan järjestelmällisen tutkimuksen kautta.”
Suomessa Sulapac on sopinut yhteistyöstä Lumenen ja Bernerin kanssa. Neuvotteluja on käyty myös isojen kansainvälisten kosmetiikkabrändien kanssa.
”Tarkoituksemme on laajentua myös elintarvikepakkauksiin. Ensimmäinen askel sinne on Stora Enson hankkima materiaali- ja teknologialisenssi pakkausten valmistukseen.”
Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen, Sininen Kuva Oy