Tänään vietetään kansainvälistä naisten ja tyttöjen tiedepäivää – lue ura- ja opiskelutarinat kemian alalta
Maailmanlaajuisesti noin 30 prosenttia tutkijoista on naisia ja Unescon tietojen mukaan noin 30 prosenttia kaikista naisopiskelijoista valitsee korkeakouluopetuksessa STEM-alan (tiede, teknologia, insinöörityö, matematiikka). Suomessa vuonna 2020 uusista naisopiskelijoista vain 18 prosenttia valitsi STEM-alan opinnot.
Naisopiskelijoiden osuus maailmanlaajuisesti on erityisen vähäistä tieto- ja viestintätekniikassa (3 %), luonnontieteissä, matematiikassa ja tilastotieteissä (5 %) sekä tekniikan, teollisuuden ja rakentamisen aloilla (8 %). Tasa-arvon mallimaassa Suomessa tilanne ei ole parempi: luonnontieteitä opiskelevista 4 % on naisia, tietojenkäsittelyä ja tietoliikennettä opiskelevista 5 % ja tekniikan aloja opiskelevista 9 %.
Suomessa vuonna 2020 uusista naisopiskelijoista 18 % valitsi STEM-alan opinnot. Tämä tarkastelutapa tuottaa kuitenkin dramaattisempia lukuja kuin se, että tarkastellaan, kuinka monta prosenttia STEM-alojen opiskelijoista on naisia. Suomessa STEM-alojen (AMK ja yliopisto) uusista opiskelijoista vuonna 2020 naisia oli 29 %. Yliopiston osalta prosentti oli 37 %.
Jotta saavutettaisiin naisten ja tyttöjen yhtäläinen pääsy ja osallistuminen tieteeseen sekä sukupuolten tasa-arvo ja naisten ja tyttöjen vaikutusmahdollisuuksien lisääntyminen, YK:n yleiskokous hyväksyi vuonna 2016 päätöslauselman, jossa helmikuun 11. päivä julistettiin kansainväliseksi naisten ja tyttöjen tiedepäiväksi.
Haluamme osaltamme varmistaa, että alan esikuvat eivät jää piiloon. Kansainvälinen naisten ja tyttöjen tiedepäivä onkin hyvä paikka nostaa esiin suomalaisia ura- ja opiskelutarinoita kemian alalta:
- Salla Roni-Poranen on Kemianteollisuus ry:n puheenjohtaja, Borealis Polymers Oy:n toimitusjohtaja ja kemiantekniikan lisensiaatti. Roni-Poranen on toiminut Borealis Polymers Oy:ssä ja sitä edeltävissä yrityksissä, erilaisissa tuotanto-, tutkimus- ja kehitystehtävissä yli 30 vuotta. Lue tästä Roni-Porasen haastattelu kemian alan Responsible Care -vastuullisuusohjelman merkityksestä yrityksille.
- Hannele Jakosuo-Jansson on Neste Oyj:n henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja, koulutukseltaan diplomi-insinööri. Tässä haastattelussa Jakosuo-Jansson kertoo uransa alkuvaiheista ja kesätöistä.
- Artesaani ja kemiantekniikan insinööri Irma Pylvänäinen on Kiilto Oy:n laboratorioinsinööri. Lue hänen uratarinansa.
- Eeva Saarinen työskentelee Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnassa energiantuotannon ja metsäteollisuuden tuhkien ja sivuvirtojen hyötykäytön parissa. Lue hänen uratarinansa.
- Petra Härmälä työskentelee tutkimus- ja tuotekehitysosastolla KWH Mirkalla. Lue hänen uratarinansa.
- Minna Naukkarinen on HSEQ-päällikkönä Prefere Resins Finland Oy:lla. Lue hänen uratarinansa.
- Rosmarie Grannas-Rissanen on Dermoshopilla kemianteknisten palveluiden johtaja. Lue hänen uratarinansa.
- Jaana Ailus on Laponie Oy:n tuotekehitysjohtaja ja väitöskirjatutkija. Hän on erikoistunut värikosmetiikkaan. Lue hänen uratarinansa.
- Nina Aalto on Teknos Oy:lla tutkimusassistentti. Hän on koulutukseltaan insinööri AMK (bio- ja kemiantekniikka) ja laboratorioanalyytikko (biokemia). Lue hänen uratarinansa.
- Sanna-Mari Vasarainen on vuorotyöjohtaja Yara Suomi Oy:lla. Työn ohella hän on opiskellut myös työteknikoksi ja samalla suorittanut tekniikan erikoisammattitutkinnon. Tällä hetkellä Vasarainen opiskelee työn ohella kone- ja tuotantotaloutta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Lue hänen uratarinansa.
Tieteen tekijät -juttusarjassamme lukuisat suomalaistutkijat kertovat työstään ja sen merkityksestä.
Kemian alan kesätöistä voit lukea kokemuksia Kesä kemiassa -blogisarjastamme.
Millaista kemian, tekniikan tai bioalan opiskelu sitten on? Mikä tekee opinnoista innostavaa? Täältä löydät alan opiskelijoiden tarinoita, miten he ovat päätyneet lukemaan esimerkiksi biokemiaa, materiaalitekniikkaa, prosessitekniikkaa ja puhdasta kemiaa.