Hyppää sisältöön

Tarve osaajista haastaa Euroopan teollisuutta – ratkaisuja etsitään Suomen johdolla

Osaajapula ja tarve oikeanlaisista osaajista on jo useamman vuoden ollut aktiivinen edunvalvonnan painopiste meillä kemianteollisuudessa. Osaajapulamme on sekä määrällistä että laadullista.

Samaan aikaan kun painimme osaajien saatavuuden kanssa, kehittyvät jäsenyritystemme tuotannolliset prosessit entistä kestävämpään ja hiilineutraalimpaan suuntaan, ja vaatimukset esimerkiksi korkean tason luonnontieteellis-matemaattiselle ja insinööriosaamiselle kasvavat. Yhtälö on haastava.

Suomi ei ole osaajahaasteen kanssa yksin; samaa viestiä osaajien saatavuuden haasteesta kuuluu muistakin Euroopan maista. Viime joulun alla julkaistut PISA-tulokset puhuivat karua kieltä etenkin luonnontieteellis-matemaattisen (LUMA) osaamisen tasosta koko Euroopassa. Kilpailu osaajista tulee olemaan kovaa.

Siksi osaajahaastetta onkin syytä lähteä ratkomaan yhdessä. Yksi askel kohti yhteisiä ratkaisuja osaajapulaan on eurooppalainen ChemSkills-hanke, jossa selvitetään osaamistarpeita ja mahdollisia pullonkauloja teollisuuden osaamistarpeiden ja koulutusjärjestelmän tarjonnan välillä. Keskiössä on teollisuuden puhdas siirtymä ja siihen liittyvät digitalisaatiotarpeet sekä kemikaalistrategian (Chemicals Strategy for Sustainability, CSS) asettamat tavoitteet eurooppalaiselle teollisuudelle. Näiden tavoitteiden toteutuminen vaatii paitsi korkean tason osaamista myös mahdollisesti sellaisia taitoja, joita emme ole vielä osanneet ennakoida. Hanke toteutetaan Euroopan komission Erasmus+-rahoituksella.

Kemianteollisuuden osaamisen ja vetovoiman johtava asiantuntija Anni Siltanen toimii ChemSkills-projektin päällikkönä. Kuva ChemSkillsin lanseeraustilaisuudesta Brysselissä.

Suomen rooli ChemSkills-hankkeessa on merkittävä, sillä Kemianteollisuus ry toimii koko neljän vuoden hankkeen projektipäällikkönä Brysselin kattojärjestönsä European Chemical Employer’s Groupin kautta. Suomella on erinomainen mahdollisuus päästä jättämään kädenjälkensä paitsi osaamistarvekartoitukseen myös niihin viesteihin, joita välitämme päättäjille teollisuuden puhtaan siirtymän osaamistarpeista.

Vaikka hanketta on vielä jäljellä reilut kolme vuotta, on joitakin ydinviestejä jo selvillä: LUMA-osaaminen on ehdottomasti kaikkein tärkeintä. Vain tarpeeksi vahvojen LUMA-taitojen päälle voidaan rakentaa teollisuudelle oleellista puhtaan siirtymän tutkimusosaamista tai teollisuuden jatkuvuudenhallinnan kannalta tärkeää kyberosaamista. Lisäksi on ymmärrettävä, että teollisuudelle tärkeää osaamista tuotetaan koko osaamisen arvoketjun pituudella. Perusosaaminen luodaan perusasteella – sekä ammatillinen että akateeminen huippuosaaminen rakennetaan sen varaan – ja osaamista on voitava kehittää koko työuran ajan.

Toinen Ursula von der Leyenin komissio aloittaa toimintansa todennäköisesti vielä tämän vuoden puolella. Sen agendalla ovat von der Leyenin ohjelmaehdotuksen mukaisesti esimerkiksi eurooppalainen LUMA-strategia ja eurooppalainen ammatillisen koulutuksen strategia. Molemmat asiat ovat ChemSkills-hankkeenkin kannalta äärimmäisen tärkeitä; toisaalta ChemSkills-hanke pystyy tuottamaan sellaista tietoa, joka tulevan komissionkin työssä on merkityksellistä.

Jotta saamme EU:sta tukea teollisuuden osaajatarpeen ratkaisemiseen, meidän eurooppalaisten kemian alan etujärjestöjen ja yritysten tulee viestiä yhdessä, ketterästi ja selkeästi tavoitteistamme päätöksentekijöille. ChemSkills-projektissa on kyse juuri tästä.

Fakta:

ChemSkills-hanke

  • ChemSkillsin tarkoitus on Euroopan laajuisesti tunnistaa kemianteollisuuden alan osaamistarpeita ja kehittää koulutusta vastaamaan paremmin teollisuuden tarpeisiin.
  • Nelivuotinen projekti käynnistyi 2023.
  • Hanke saa EU-rahoitusta 3,9 miljoonaa euroa.
  • Mukana on 33 organisaatiota, kuten yrityksiä ja koulutuskenttää, 13 eri maasta.
  • Eurooppalaisen kemianteollisuuden brysseliläinen kattojärjestö ECEG koordinoi ChemSkills-projektia
  • Kemianteollisuus ry:llä on tärkeä rooli sekä hankkeen vetäjänä että sisällöntuottajana useampaan eri työpakettiin. Suomesta mukana on myös Kumiteollisuus ry.
  • Työpaketit tarkastelevat osaamisen kehitystarpeita ja pullonkauloja kemianteollisuuden eri sektoreilla, esimerkiksi kumi-, muovi- ja lannoiteteollisuudessa.